Ontdek de 5 basisregels eerste hulp

Als je als BHV’er voor een organisatie bent aangesteld, kun je veel verschillende situaties tegenkomen. En ieder geval vereist mogelijk een andere benadering. Helemaal als het gaat om situaties waar je eerste hulp moet bieden aan iemand die gewond is geraakt. Voor goede hulpverlening zijn er 5 stappen die je altijd kunt volgen. We zetten graag de 5 basisregels eerste hulp op een rij.

 

Basisregels eerste hulp

De 5 basisregels op een rij

Het Oranje Kruis heeft 5 basisregels eerste hulp opgesteld. Deze kun je toepassen als ze bij het behandelen van een slachtoffer noodzakelijk zijn. Door deze regels in de juiste volgorde toe te passen, weet je dat je de juiste hulp kunt bieden.

1. Let op gevaar

Veiligheid is belangrijk tijdens het bieden van eerste hulp. Voor zowel jezelf als voor het slachtoffer en eventuele omstanders of andere aanwezigen. Maar vergeet de veiligheid van jezelf, het slachtoffer en de omgeving nooit.

2. Ga na wat er is gebeurd

Achterhaal wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert. Kijk hiervoor om je heen en stel vragen aan wie mogelijk is. Als het slachtoffer aanspreekbaar is, kun je bij hem of haar nagaan wat er is gebeurd en waar hij last van heeft.

3. Zorg voor geruststelling en beschutting

Stel het slachtoffer zoveel als mogelijk gerust. Mogelijk is die in paniek of verward. Het is de taak van de hulpverlener om ervoor te zorgen dat een slachtoffer rustig is. Mogelijk vindt de persoon het prettig als je met hem over koetjes en kalfjes praat zodat hij afgeleid is. Ook is het belangrijk dat het slachtoffer goede beschutting heeft. Het is cruciaal de persoon niet te verplaatsen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat hij of zij comfortabel is en het niet koud heeft.

Tip: wil jij leren eerste hulp verlenen? Volg een EHBO cursus.

4. Schakel professionele hulpdiensten in

Als het nodig is, kun je professionele hulpverleners inschakelen. Dit kan gaan om een ambulance, maar kijk ook of de politie of de brandweer nodig zijn. Volg de aanwijzingen die je ontvangt van de hulpdiensten op totdat zij ter plaatse zijn.

5. Help het slachtoffer

Als je alle stappen doorlopen hebt, kun je zorg dragen voor het slachtoffer. Op de plek waar je hem of haar hebt aangetroffen. Indien er geen direct gevaar dreigt, verplaats het slachtoffer dan niet onnodig.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.