Gecertificeerde instructeurs
7 dagen van te voren gratis annuleren
Landelijke dekking

Hoofd BHV

Als Hoofd BHV ben je verantwoordelijk voor het coördineren en leiden van de bedrijfshulpverlening binnen een organisatie. In de opleiding Hoofd BHV (operationeel) van 101BHV.nl leer je als Hoofd BHV de benodigde kennis en vaardigheden om praktische invulling te geven aan het BHV-beleid in de organisatie en de eigen organisatie.

Operationeel leidinggeven over BHV

Je bent als Hoofd BHV met de beleidsmatige kant van BHV bezig en geeft invulling aan de BHV-taken die wettelijk aan de werkgever zijn opgedragen. Tijdens de opleiding Hoofd BHV komt de Arbo wet- en regelgeving aan de orde maar ook de vertaalslag van BHV plan naar uitvoering. Uitgebreide kennis hiervan is belangrijk voor het goed kunnen vervullen van de functie, evenals het herkennen van preventieve maatregelen. De opleiding duurt 2 lesdagen gegeven door ervaren BHV instructeurs. Nadat je geslaagd bent, ontvang je het certificaat Hoofd BHV dat 2 jaar geldig is.

 

Specificaties Hoofd BHV

Duur 2 dagen
Tijd 9:00 uur - 16:00 uur
Vooropleiding BHV
Niveau MBO+ / HBO
Examen Opstellen van een eigen BHV-beleidsplan + theorie-examen
Lesmateriaal Incl. lesboek
Certificering Diploma Hoofd BHV
Geldigheidsduur 2 jaar
Dagarrangement Incl. koffie/thee en lunch
Prijs 699,- excl. BTW

Aanmelden locatie en data

voor Hoofd BHV

Volgens ons systeem maakt u gebruik van een verouderde browser. Hierdoor kan de boekingsmodule niet volledig functioneren. Kunt u niet boeken? Neem dan via deze weg contact met ons op.

Praktische informatie

Alles wat je wilt weten over Hoofd BHV

Inhoud Hoofd BHV

Dag 1

 • Arbowet- en regelgeving;
 • De RI&E en de relatie met restrisico’s
 • Opzetten van de BHV-organisatie;
 • Opzetten en beheren van het BHV plan;
 • Implementeren en borgen van het arbobeleid met betrekking tot BHV;

Dag 2

 • Bespreken van de huiswerkopdracht
 • Toets

Huiswerkopdracht

Na de eerste cursusdag krijg je een huiswerkopdracht mee. De opdracht is om zelfstandig een bhv-beleidsplan op te stellen. Je krijgt hiervoor verschillende handige tools aangeboden. Het bhv-beleidsplan is de basis van de presentatie en het mondelinge examen. Het wordt getoetst op de volgende punten:

 • het aan de wettelijke kaders voldoet;
 • is opgesteld vanuit de doelen en belangen van de organisatie;
 • er rekening gehouden wordt met derden (waaronder hulpverleningsdiensten externe instanties, leveranciers, (onder)aannemers en eventuele bezoekers).
 • Na afronding van het examen heb je als Hoofd BHV een bhv-beleidsplan in handen dat op maat is geschreven voor je organisatie en direct toepasbaar is.

Veelgestelde vragen over Hoofd BHV

we helpen je graag verder
 • Is Hoofd BHV verplicht

  Nee, het hebben van een hoofd BHV’er is voor organisaties niet verplicht. Voor grote of complexe organisaties is wel het advies om een hoofd BHV’er aan te stellen om te zorgen voor de beleidsmatige kant van de BHV.

 • Wat zijn de taken van een Hoofd BHV

  Als het op veiligheid in het bedrijf aankomt, ben jij als Hoofd BHV het aanspreekpunt. Je bent op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving, weet precies hoe de bedrijfsnoodorganisatie in elkaar zit en je zorgt ervoor dat de BHV-organisatie efficiënt werkt en goed getraind en geoefend is. Je adviseert de organisatie over veilig werken en bedrijfshulpverlening en houdt de directie (en het crisis management team) op de hoogte van alles wat met bedrijfsveiligheid te maken heeft. Bij een eventuele calamiteit werk je efficiënt samen met externe hulpverleningsorganisatie zoals politie of brandweer.

  Taken en verantwoordelijkheden van een Hoofd BHV

  • Leidinggeven aan coördinatoren, ploegleiders en/of BHV’ers in het geval van een oefening en
   een calamiteit
  • Eerste aanspreekpunt bij calamiteiten
  • Coördineren van ontruimingen en ontruimingsoefeningen
  • Schrijven van een beleidsplan
  • Inrichten bedrijfsnoodorganisatie
  • Portefeuillehouder BHV
 • Wat is het verschil tussen een ploegleider BHV en een hoofd BHV

  Een ploegleider BHV maakt actief deel uit van een BHV team tijdens een inzet. Hij/zij geeft leiding aan BHV’ers om een calamiteit in goede banen te begeleiden. Een ploegleider is in het bezit van een BHV certificaat en heeft daarnaast de cursus ploegleider gevolgd.

  Een hoofd BHV houdt zich bezig met het veiligheidsbeleid van de organisatie. De belangrijkste taken van een hoofd BHV zijn het inrichten en borgen van het beleid. In sommige organisaties bekleed de hoofd BHV ook de functie van ploegleider BHV. In dit artikel Wat is het verschil tussen een ploegleider BHV en hoofd BHV kun je meer informatie lezen.

Tevreden klanten

Klanten aan het woord

3405 beoordelingen

Kwaliteit, samen met een persoonlijke aanpak. Dat is waar we voor gaan!

9.2
Klantenvertellen
9.2/10
3405​ beoordelingen

Wij werken o.a. voor:

Hoofd BHV?

Meld je eenvoudig online aan voor een cursus!

Gecertificeerde instructeurs
7 dagen van te voren gratis annuleren
Landelijke dekking