2 minuten

EHBO

Hoe gebruik je een oogdouche of oogspoelfles?

In dit artikel

Ondanks gebruik van oogbescherming kan het soms voorkomen dat je chemische stoffen in je ogen krijgt. Het is dan natuurlijk erg belangrijk dat je je ogen grondig reinigt. Zo voorkom je vervelende gevolgen. In dit artikel leggen wij je uit hoe je zo’n oogdouche of oogspoelfles kan gebruiken.

Hoe gebruik je een oogdouche?

Een oogdouche werkt weer net iets anders dan een oogspoelfles. Met een oogdouche kan je helaas net iets minder snel handelen. Dit omdat je er eerst nog naar toe moet. Vaak is een oogdouche aanwezig op de werkplek, bijvoorbeeld op een politiebureau of bij een tuinbouwbedrijf. Schakel voor gebruik de douche in. Hou je ogen wijd open met je vingers. Rol tijdens de douche met je pupillen van boven naar onder. Zo wordt het water goed verdeeld over het hele oog. Doe dit minstens 15 minuten en raadpleeg ook een arts.

Hoe gebruik je een oogspoelfles?

Het voordeel van de oogspoelfles is dat je deze direct kan gebruiken. Echter kan je hier niet zo lang mee spoelen als bij een oogdouche. Verwijder voor gebruik eerst het beschermkapje die op de fles zit bevestigd. Hou je ogen open met je vingers en plaats de sproeikop van de fles op het oog. Gooi je hoofd naar achter en knijp net zolang in de fles tot deze leeg is.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen