Hoe verwijder je een teek

tekentangTeken zijn parasieten die zich in leven houden met het bloed van gewervelde dieren. Ze hechten zich op de huid door zich er in vast te bijten en zuigen bloed op waardoor ze in omvang kunnen toenemen tot de grootte van een erwt.

Omdat het parasieten zijn die in direct contact komen met de bloedbaan van hun gastheer, kunnen teken gevaarlijke ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Helaas kunnen ook mensen hier door getroffen worden. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk en op een goede manier te verwijderen.
 


 

Stappenplan teek verwijderen

Let op: je mag een vastzittende teek niet met alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen bewerken of verdoven. Het zou de kans op besmetting kunnen vergroten.

 • Gebruik een tekentang of puntig pincet de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken.
 • Houdt de pincet parallel aan de huid en trek de teek voorzichtig, zonder te draaien uit de huid.
 • Als de kop van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken.
 • Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met een reinigingsalcohol (70%) of povidonjood oplossing. Heb je dat niet, was het dan goed met water en zeep.
 • Controleer of er nog meer tekenbeten zijn.
  Noteer in je agenda:

  • de datum van de tekenbeet.
  • de streek en het land waar je op dat moment was.
  • de plek van het lichaam waar de teek zat. Markeer met een pen de plek op de huid of maak er een foto van.
 • Let  in de eerste 3 maanden na een tekenbeet goed op of u een vlek ontdekt:
  • een rode of blauwrode vlek rond de tekenbeet (bij een lichte huidskleur) of
  • een gelig of blauwige vlek rond de tekenbeet (bij een donkere huidskleur);
  • zo’n vlek op een andere plek van je lichaam. ​​​​​​​
 • Neem contact op met de huisarts als je zo’n vlek ziet.

 
teek-verwijderen   teek-verwijderen-1
 

Teek verwijderen met tekentang

In onze webshop kun je een tekentang Externe link kopen, waarmee je de teek op de juiste manier kunt verwijderen. Een tekentang hoort eigenlijk altijd in je EHBO-kit te zitten en is zeker onmisbaar als je regelmatig in het bos of een andere groene omgeving vertoeft. Wanneer je door een teek gebeten wordt, moet je deze zo snel mogelijk zien te verwijderen. Het liefst binnen 24 uur om zo besmetting met een ziekte te voorkomen. Je doet dit door de tekentang zo dicht mogelijk bij de huid over de teek heen te plaatsen. Vervolgens trek je hem er in één rechte beweging uit.

 

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste mensen lopen een tekenbeet op in een bosrijke omgeving of in een gebied met hoog gras. In de zomer vinden de meeste besmettingen plaats, maar je moet sowieso het hele jaar door alert blijven. Je kunt jezelf beschermen door je lichaam zoveel mogelijk bedekt te houden en je sokken over je broekspijpen te dragen. Je kunt ook een insectenwerendmiddel waar de stof DEET in zit op je kleding of lijf spuiten, maar ook dat is geen garantie voor volledige bescherming. Het is dus altijd van belang dat je na een wandeling of fietstochtje in de natuur jezelf en je gezinsleden goed controleert. Het is een misvatting dat teken uit bomen vallen. Teken bevinden zich voornamelijk in grassen.
 


 

Wanneer zijn teken actief

Teken zijn het hele jaar actief, mits de temperatuur hoog genoeg is. Normaal gesproken begint het tekenseizoen in de loop van maart tot september.
 

Symptomen van Lyme

Mensen die door een tekenbeet besmet zijn geraakt met de ziekte van Lyme kunnen last krijgen van koorts, een rode kring om de plek van de beet, spierpijn en gewrichtspijnen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

 

Twijfelt u over de huidverkleuring? Kijk op www.tekenradar.nl Externe link of in de app ‘Tekenbeet’ voor voorbeelden.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

2 reacties op “Hoe verwijder je een teek

 1. Annet op

  Hoiii is dit wel de juiste manier dan? Trekken aan de teek?
  Je hoort en leest overal draaien….en zeker niet trekken?
  Wat is t nu?
  Mvg

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *