Stabiele zijligging in 6 stappen

Hoe leg je een slachtoffer in een stabiele zijligging? Als iemand bewusteloos is maar wel een normale ademhaling heeft, leg je het slachtoffer in een stabiele zijligging. Wanneer het slachtoffer in een stabiele zijligging ligt, ligt het slachtoffer stevig dat het niet makkelijk terug rolt naar rug of buik. Doe dit niet als je vermoed dat het slachtoffer hoofd- en/of nekletsel heeft. Het hoofd is naar achter gekanteld en de mond naar de grond gericht. De luchtwegen worden zo vrij gehouden. Dat is nodig omdat bij een bewusteloos slachtoffer de spieren in de keelholte verslappen. Hierdoor kan de tong in de keel zakken waardoor de ademweg wordt geblokkeerd. Lees in 6 stappen hoe je iemand in een stabiele zijligging legt.

 

Zo leg je iemand in de stabiele zijligging

1. Kniel naast het slachtoffer neer.

2. Zorg dat beide benen van het slachtoffer gestrekt zijn en iets uit elkaar liggen.

3. Plaatst de dichtstbijzijnde arm in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam. De hoek tussen de oksel en het lichaam moet ongeveer negentig graden zijn. Ditzelfde doe je met de onder- en bovenarm. De elleboog moet negentig graden zijn en de onderarm moet naar boven gericht zijn. De handpalm moet ook omhoog liggen.

4. Breng de andere arm over de borstkas heen en druk de handrug tegen de wang die naar de grond wijst. Zorg dat deze hand altijd tegen de wang blijft.

5. Pak nu met je vrije hand het been vast dat het verst van je afligt. Trek de knie omhoog en laat de voet op de grond staan. Trek daarna het opgetrokken been naar je toe. Zorg dat de heup en de knie van het opgetrokken been een rechte hoek vormen. Blijf ondertussen de handrug tegen de wang drukken.

6. Kantel nu het hoofd naar achteren. Zorg dat de mond naar de grond is gericht. Zo kan het slachtoffer niet stikken of braaksel of bloed in de longen krijgen. Om het hoofd gekanteld te houden, kun je eventueel de hand onder het hoofd een klein beetje verschuiven.

Het slachtoffer ligt nu een stabiele zijligging. Blijf ondertussen de ademhaling controleren.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *