Van buik naar rugligging

Van buik naar rug; dat is de methode die als eerste wordt gebruikt om een slachtoffer in een goede positie te leggen. Wanneer eerste hulp verleend moet worden aan een slachtoffer, die bewusteloos is en op de buik ligt, is het moeilijk om vitale functies na te kunnen gaan. Een beoordeling van de ademhaling is niet goed mogelijk, terwijl dat wel noodzakelijk is om de ernst van de situatie in te kunnen schatten. Bovendien zal het slachtoffer in ieder geval op de rug moeten liggen als er reanimatie nodig is. Daarom is het van buik naar rug draaien één van de eerste dingen die je moet doen.

 

In 6 stappen van buik naar rug

  • Probeer contact te maken met het slachtoffer. Krijg je geen reactie, probeer dan de buik naar rug-methode.
  • Ga op je knieën aan de gezichtszijde zitten.
  • Pak de arm die het dichtst bij je is bij pols en elleboog vast en leg deze langs het lichaam. Houd de arm zo dicht mogelijk bij de grond.
  • Ga naar de andere kant en leg de benen kruislings over elkaar heen, waarbij de voet van de gezichtszijde over de andere voet gehaakt wordt.
  • Leg de andere arm langs het hoofd in de zogenaamde ‘Superman-houding’, zonder de arm hoog op te tillen.
  • Pak het slachtoffer bij schouder en heup en kantel hem of haar op de zij.
  • Ondersteun hoofd en nek en draai het slachtoffer voorzichtig op de rug.

 

van-buik-naar-rug

Controleren van vitale functies

Ervan uitgaande dat het slachtoffer nog steeds buiten bewustzijn is en de situatie om directe actie vraagt, start je, zodra het slachtoffer van buik naar rug is gedraaid, met het controleren van de vitale functies. Omdat de ademhaling bemoeilijkt kan zijn door de buikligging, zorg je er als eerste voor dat de luchtweg vrij is en controleer je of de ademhaling aanwezig en constant is. Als het slachtoffer gewoon ademhaalt, kun je hem of haar terug draaien naar de stabiele zijligging. Is er geen ademhaling waarneembaar, begin dan, in afwachting van de aankomst van hulpdiensten, direct met reanimatie.

 

Wel of niet draaien bij mogelijk wervelletsel

Wanneer het slachtoffer mogelijk wervelletsel heeft opgelopen, is het niet aan te raden hem of haar van buik naar rug te draaien. De gevolgen van een draai kunnen in een dergelijke situatie dramatisch zijn. Echter, de ademhaling is te allen tijde het belangrijkste. Dus als de ademhaling belemmerd lijkt te worden of niet waarneembaar is, dan zal je het slachtoffer toch van buik naar rug moeten draaien ondanks de risico’s. Het beste kun je dit met meerdere mensen doen, die bij voorkeur allen getrainde hulpverleners zijn. Met de log-roll techniek heb je dan de minste kans op blijvende schade van de wervels.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *