2 minuten

EHBO

Wat moet je doen bij bijtwonden?

In dit artikel

Heb jij een bijtwond? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij leggen je op deze pagina uit wat een bijtwond precies is, wat je kan merken en wat je moet doen bij een bijtwond. Meer weten? Lees dan vlug verder.

Wat is een bijtwond?

Een bijtwond is aangebracht door een dier of mens. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een kind of een hond. De huid is kapot. De ene bijtwond is dieper dan de ander.

Wat merk je van een bijtwond?

Twijfel je of jij (of iemand anders) een bijtwond heeft? Je kan een bijtwond herkennen aan rode of blauwe plekken. Verder is de huid minstens geschaafd, doorgeprikt of zelfs opengescheurd. Ook kan je vaak gaatjes in de huid zien van bijvoorbeeld de tanden van een hond. De wond kan behoorlijk bloeden en in de ergste gevallen kan een zenuw, bot, pees of gewricht ook beschadigd zijn. Dit ligt aan de diepte van de wond.

Wat moet je doen bij een bijtwond?

Houd de wond zo snel mogelijk onder de douche of kraan. Spoel de wond af met lauwwarm water om zo ontstekingen te voorkomen. Hierbij is twee minuten voldoende. Doe dit niet langer, anders kan de huid zacht worden. Je loopt dan risico dat de wond minder goed geneest. Gebruik verder absoluut geen zeep of ontsmettingsmiddel. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken werkt dit juist averechts. Plak een stuk verbandgaas over de wond of gebruik een schone doek wanneer de wond niet stopt met bloeden. Heeft het slachtoffer veel pijn? Houd het lichaamsdeel dan zoveel mogelijk omhoog. Dit zorgt voor minder pijn én bloedverlies. Bel vervolgens altijd de huisarts.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen