Hoe behandel je een schaafwond?

Een schaafwond is iets wat snel gebeurd is. Iemand valt en schaaft zijn hand, arm of been. Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de bovenste huidlaag afgeschraapt wordt. Om te zorgen dat een schaafwond goed kan genezen en niet gaat ontsmetten, is de schaafwond behandelen belangrijk. Hoe behandel je het beste een schaafwond?

Wat te doen bij een schaafwond

1 Voor een schaafwond behandelen, spoel je de schaafwond eerst goed schoon met lauwwarm water. Stromend water uit de kraan of ander drinkbaar water heeft de voorkeur. Gebruik vooral geen zeep. 2 Gebruik een pincet om eventuele zandkorrels, grind of ander vuil uit de schaafwond te halen. 3 Je kunt kleine schaafwonden laten drogen zonder pleister. 4 Schuurt te schaafwond lang kleding? Dan kun je een niet-klevend steriel verband gebruiken om de schaafwond af te dekken. Gebruik liever geen pleister want die kan aan de wond vastplakken. 5 Het is aan te raden contact op te nemen met de huisarts als de schaafwond in contact is geweest met bijvoorbeeld straatvuil of mest. De dokter kan dan aangeven of een tetanusprik nodig is. 6 Is de schaafwond groot of zit er vuil in dat je niet kunt verwijderen? Dan kun je iemand voor de schaafwond behandelen het beste naar de dokter doorverwijzen. 7 Als er pus uit de wond komt of de rand dik, rood en warm wordt, moet er ook een bezoek aan de huisarts gebracht worden.

In principe zal een schaafwond snel en zonder littekens genezen.

Schaafwond verzorgen aandachtspunten

Voor een schaafwond verzorgen is een aantal punten van belang. Zo weet je zeker dat de behandeling van de schaafwond goed gebeurt en deze optimaal kan genezen.

  • Het belangrijkste punt bij een schaafwond verzorgen is het vuil verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met de Heltiq Wond en Oogspray. Dit kan namelijk in de huid gaan groeien en gaan ontsteken. Als je geen pincet voor handen hebt, kun je ook een zacht (tanden)borsteltje of een niet pluizend doekje gebruiken.
  • In principe is het niet nodig om een wond te ontsmetten als je deze goed hebt schoongespoeld met water. Als er geen water voorhanden is, dan kun je beter wel een ontsmettingsmiddel gebruiken in plaats van niets. Let er daarbij op dat een kleurloos ontsmettingsmiddel de voorkeur heeft.
  • Als je besluit een schaafwond te ontsmetten, is het belangrijk dat de wond niet verkleurt. Moet een huisarts namelijk nog naar de wond kijken, kan het voor hem moeilijker zijn deze te beoordelen als de wond verkleurd is.
  • Is de schaafwond erg groot, diep of vies? Of zit er een voorwerp in? Denk de wond dan direct af en ga naar de huisarts. Zo voorkom je dat door het schoonmaken de wondrand week wordt, waardoor deze niet meer gehecht kan worden.
  • Wanneer is een schaafwond zo groot dat je ermee naar de huisarts moet? Je kunt als regel aanhouden dat als de wond 5% of meer van het lichaamsoppervlakte bevat, je het beste langs de dokter kunt gaan.
  • Als de schaafwond begint te genezen en er zit een korst op, dan kun je de schaafwond verzorgen door er wat vaseline op te smeren. Dit kun je niet op een open wond doen!

Wat moet je op een schaafwond smeren?

Smeer niets op een open schaafwond. Als er een korstje op de schaafwond zit, kun je het soepel houden met vaseline. Is de schaafwond genezen, maar blijft er een litteken achter? Verzorg de plek dan met VSM Derma Calendulan littekencrème. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar met de littekencrème verzacht je de huid en houd je de huid soepel.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.