Wat te doen bij een bloedneus van jezelf of iemand anders?

Help, ikzelf of iemand anders heeft een bloedneus. Of je nu zelf wel eens last hebt van een bloedneus of als BHV’er iemand wilt helpen met een bloedneus, met de onderstaande informatie is dat eenvoudig te doen. Wat te doen bij een bloedneus?

handelen bloedneus

Wat te doen bij een bloedneus?

Heb je zelf een bloedneus of wil je weten hoe je een bloedneus behandelt als je iemand moet helpen? We delen graag wat je het beste kunt doen.

1 Ga rustig zitten en snuit de neus. 2 Houd het hoofd licht voorover. 3 Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. 4 Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw 5 minuten lang dicht. 5 Is het bloeden na twee keer 5 minuten dichtknijpen nog niet gestopt? Neem dan contact op met een huisarts.

Wanneer moet je bij een bloedneus naar de huisarts?

Als de bloedneus na twee keer 5 minuten dichtknijpen nog niet over is, is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.

Ook als de neus een zwelling vertoont of het neusbot in een vreemde stand staat, kan de huisarts beter de situatie beoordelen. Dit geldt ook als de bloedneus door een stoot, klap of slag tegen het hoofd komt. Als je regelmatig een flinke bloedneus hebt, terwijl je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het ook aan te raden om een afspraak met de huisarts te maken.

En merk je dat je regelmatig een bloedneus hebt zonder aanwijsbare reden? Je snuit bijvoorbeeld altijd je neus zachtjes, peutert niet in je neus en hebt geen last van een droge neus? Ook dan is het aan te raden om langs de huisarts te gaan.

Wat te doen na een bloedneus?

Na een spontane bloedneus is het aan te raden om rekening te houden met een aantal zaken. Deze kunnen helpen om een nieuwe bloedneus te voorkomen.

  • Als de bloeding gestopt is, kan de neus niet gesnoten worden. Dit kan ervoor zorgen dat het stolsel te vroeg loslaat.
  • Ook is neuspeuteren natuurlijk niet aan te raden.
  • Persen, tillen en andere zaken die een drukverhoging in het hoofd kunnen veroorzaken, kunnen beter vermijd worden.
  • Een lauwe douche is prima, maar een heet bad, een sauna of een te hete douche wordt niet aangeraden.
  • Ook te heet en/of te gekruid eten wordt afgeraden, net als warme en koolzuurhoudende dranken en alcohol.
  • Er kan beter niet gerookt worden, want dit maakt de neus van binnen warmer.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis om te voorkomen dat het neusslijmvlies uitdroogt.

 


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.