Wat is HACCP en wat zijn de richtlijnen?

Als je in een organisatie werkt waar voedsel bereid of verwerkt wordt, krijg je te maken met HACCP. HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points.

Het gaat hier om een analyse van het productieproces en de mogelijke gevaren die kunnen voorkomen. Hygiëne en de controle op de grondstoffen en het logistieke proces zijn belangrijke aandachtspunten. Het doel is om tijdens het productieproces voor zo min mogelijk risico op (kruis)besmetting te zorgen. En te voorkomen dat de veiligheid van eten in gevaar komt.

 

haccp

Richtlijnen HACCP

HACCP is een preventief systeem, dat bedrijven op hun situatie moeten toespitsen. Het systeem van HACCP is gebaseerd op 7 principes. Als organisatie moet je voor elke fase in de productie in kaart brengen wat er fout kan gaan. Met andere woorden: waar de gevaren kunnen ontstaan voor de gezondheid. Ook moet er worden vastgelegd hoe dit voorkomen kan worden. En welke maatregelen je als bedrijf neemt en welke controles worden uitgevoerd. Dit moet ertoe leiden dat de veiligheid van het product verhoogd wordt.

De principes zijn dus kortgezegd:

1 Inventarisatie van mogelijke gevaren 2 Bepaal de punten in het proces waar risico voorkomen of beperkt kan worden 3 Stel hiervoor de kritische grenzen vast 4 Geef aan hoe dit gemonitord wordt 5 Leg de acties vast die tot herstel van de veiligheid leiden 6 Houd een periodieke check of te kijken of de HACCP-aanpak werkt 7 Registreer alles

Voor wie is HACCP verplicht?

Voor alle bedrijven waar voedsel bereid of verwerkt wordt, is HACCP verplicht. Dit geldt ook voor organisaties waar voedselmiddelen behandeld worden. Je kunt denken aan bedrijfskantines en zorginstellingen zoals verzorgings- en ziekenhuizen, alsook horecabedrijven en (sport)verenigingen. Je wilt als organisatie tenslotte veilig eten bieden en gasten willen weten dat wat ze eten veilig is. Wist je trouwens dat HACCP onder de Europese wetgeving valt? Je bent als voedselverwerker dus verplicht een HACCP-plan op te stellen.

EHBO koffer HACCP

Speciaal voor horecabedrijven en organisaties die voedsel verwerken, is er een EHBO koffer HACCP ontwikkeld. Hierin zitten aangepaste producten afgestemd op de risico’s die in een
horecabedrijf voorkomen.

Blauwe pleisters voor HACCP

Een van de EHBO producten om te voldoen aan HACCP zijn de blauwe pleisters. In tegenstelling tot huidskleurige pleisters zijn deze HACCP pleisters terug te vinden in een product, mochten ze loslaten. Ook zit er een metalen detectiestrip in de pleister, zodat deze gedetecteerd kan worden door een metaaldetector.

blauwe pleisters haccp

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.