Hoe desinfecteer je een wond?

Oh nee! Jij, of iemand anders heeft een wond. Hoe pak je dit dan aan? Wanneer je de wond niet goed ontsmet kan dit voor de persoon in kwestie nare gevolgen hebben. Daarom geven wij je de nodige uitleg in dit artikel. Zo weet jij precies wat je te doen staat.

Wanneer heeft iemand een wond?

Laten we beginnen met een stukje herkenning. Een wond kan je natuurlijk op meerdere manieren krijgen. Denk maar eens aan vallen van de trap, of je tijdens het koken in je vinger snijden. Wanneer je huid, op wat voor manier dan ook, beschadigd is spreek je over een wond.

Bij een wond is het enorm belangrijk dat deze goed ontsmet wordt. Op die manier voorkom je ontstekingen. Bij een snijwond kunnen bijvoorbeeld best wat bacteriën in de wond gaan zitten. Een open wond is de perfecte broedplaats voor ontstekingen.

Wat heb ik nodig om een wond te ontsmetten?

Om een wond goed te ontsmetten heb je een paar producten nodig. Deze hebben we overzichtelijk op een rij gezet:

– Pleisters
– Wondgaasjes
– Ontsmettingsmiddel
– Desinfectiemiddel of handschoentjes

Hoe ontsmet je goed een wond?

Voordat je begint met ontsmetten dien je je handen schoon te maken. Hiervoor kan je desinfectiemiddel gebruiken. Heb je dit niet in huis? Was dan je handen grondig en/of gebruik medische handschoentjes. Vervolgens dien je de wond schoon te spoelen met steriel water. Zorg ervoor dat dit handwarm is, zoals bijvoorbeeld uit de kraan.

Dep de wond droog en pak een stukje wondgaas. Drup op de gaas een beetje ontsmettingsmiddel. Het gaasje dep je vervolgens zachtjes op de wond. Mocht het nodig zijn, dan kan je de wond vervolgens afdekken met een wondgaasje of pleister. Gebruik ontsmettingsmiddel nooit direct op de wond. Je kan dit niet goed doseren, en te veel ontsmettingsmiddel is ook niet goed.