Eerste hulp bij brandwonden

In opperste concentratie zit je op je werkplek achter je computer. Zonder erbij na te denken pak je je kop thee en tikt hem om. De hete thee stroomt over je hand en je arm. Je kent de bekende slogan eerst water, de rest komt later. In dit artikel meer tips wat te doen bij brandwonden.

Wat moet je doen bij een brandwond

1 Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend water. 2 Verwijder zo snel mogelijk kleding en sieraden. Verwijder bij kleine kinderen ook de luier. 3 Zorg dat het gebied weer veilig is. Zet zo nodig elektrische apparaten uit of doof het vuur. 4 Let er op dat je alleen de brandwond koelt en niet het slachtoffer om onderkoeling te voorkomen. 5 Bel 1-1-2 of een huisarts bij een open wond, grote blaren of wanneer er sprake is van elektrisch/chemisch letsel. 6 Smeer niets op de brandwond. De enige uitzondering hierop is brandwondengel. Dek de wond losjes af met een steriel verband, plastic huishoudfolie of een schone doek. Maak blaren niet stuk en probeer warm te blijven door een deken om te doen.

Oorzaken van brandwonden

Een ongeval met brandwonden gebeurt door een samenloop van omstandigheden. Je bent op het verkeerde moment op de verkeerde plaats of doet een, vaak onbewust, een verkeerde handeling. Er zijn verschillende oorzaken voor brandwonden.

  • Zon (te lang zonnen)
  • Hete vloeistof (bijv. hete thee)
  • Chemische stoffen
  • Brand/vuur
  • Verbranding door elektriciteit

Lees meer:
Ken de oorzaken van brandwonden Externe link

Verschillende gradaties van brandwonden

Brandwonden kunnen we onderverdelen in drie gradaties. Dit zijn eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden. Deze gradaties zeggen samen met het oppervlak iets over de ernst van de brandwond.

Eerstegraads verbranding

Een eerstegraads brandwond is geen brandwond, maar een verbranding. Een eerstegraads verbranding gaat normaliter na een aantal dagen over. Het gedeelte van de huid kan erg pijnlijk zijn, rood, droog en soms gezwollen. Deze verbranding ontstaat bijvoorbeeld door heet warm water of de zon. Deze brandwonden herstellen snel en zonder littekens.
Eerstegraads brandwond

Tweedegraads brandwond

Bij een tweedegraads brandwond is de wond dieper in de huid en daardoor ook pijnlijker dan een eerstegraads verbranding. Kenmerken van een tweedegraads brandwond zijn pijnlijk, glanzend rood, blaren, nat. Raadpleeg bij tweedegraads brandwonden een arts.
Tweedegraads brandwond

Derdegraads brandwond

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast. Raadpleeg bij derdegraads brandwond een arts.
Derdegraads brandwond

Grootte van een verbrand lichaamsoppervlak bepalen

De gradatie zegt samen met het oppervlak iets over de ernst van de brandwond. Ernstige brandwonden kunnen een shock veroorzaken waardoor je in een levensbedreigende situatie komt. Om de grootte van een brandwond in te kunnen schatten kun je gebruik maken van de Regel van negen.

Regel van 9

Volgens de regel van 9 is de oppervlakte van een bepaald lichaamsdeel altijd 9% of een veelvoud daarvan. Een uitzondering is het geslachtsdeel. Zo is het hoofd 9%, maar één arm ook. Eén been beslaat een oppervlak van 18%. Twee armen zijn dus net zoveel in grootte van verbranding als één been.
Kleinere oppervlakken, zoals een gedeeltelijk verbrand lichaamsdeel, zijn lastig te meten via de regel van 9. Deze meet je daarom met de hand. Een platte hand met gesloten vingers is ongeveer gelijk aan 1 procent van het lichaamsoppervlak.

 

Regel van 9
 

Lees meer:

Regel van 9

Hydrogel producten voor brandwonden

Om brandwonden te koelen kun je ook hydrogel gebruiken. Burnshield heeft hiervoor diverse producten ontwikkeld voor brandwonden. Dit is een brandwondengel bestaande uit 96% water. De belangrijkste werkzame stof is Tea Tree Olie. Deze hydrogel werkt ontsmettend, bacteriedodend, verkoelt en voorkomt littekenweefselvorming.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.