2 minuten

BHV

Wat is een OTO-plan en wat neem je erin op?

In dit artikel

Ooit gehoord van een OTO-plan? Of heb je geen idee wat het is? Wees gerust, wij vertellen je er alles over. Zo leer jij in dit artikel niet alleen wat een OTO-plan is, maar ook wat je hierin op moet nemen.

Wat is een OTO-plan?

OTO is de afkorting voor drie pijlers: Opleiden, Trainen en Oefenen. Met zo’n plan breng je de huidige situatie en leerdoelen in kaart. Dit kan gelden voor een hele organisatie, of voor een afdeling (bijvoorbeeld). Hieronder lichten wij deze drie pijlers nog even kort toe:

● Opleiden: bijbrengen van kennis en vaardigheden
● Trainen: oefenen en herhalen van vaardigheden
● Oefenen: nabootsen van een situatie en het handelen hiernaar

Wat zet je in een OTO-plan?

Dus, wat moet er in zo’n plan naar voren komen? Allereerst is het van belang dat je de huidige situatie in kaart brengt. Hoe staan de zaken ervoor? En wat zijn eventuele verbeterpunten? Dit is een stukje bewustwording.

Wanneer je je bewust bent van de situatie, kan je kijken naar de verbeterpunten. Zo kan je dus bijvoorbeeld door middel van een e-learning medewerkers extra kennis bijbrengen. Als je merkt dat kennis over bepaalde zaken is weggezakt kan je bijvoorbeeld iedere twee maand een tabletop oefening doen. Kortom: met zo’n plan ga je de verbeterpunten binnen een organisatie gericht aanpakken.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

BHV cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.4

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.4

Meer weten?

Offerte aanvragen
Rectangle 3