2 minuten

BHV

Wat zijn de taken van een hoofd BHV?

In dit artikel

Wil jij graag hoofd BHV worden? Of ben je benieuwd wat een hoofd BHV’er precies doet binnen jouw organisatie? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij geven antwoord op al jouw brandende vragen in dit artikel. Als hoofd BHV ben je eindverantwoordelijke voor de inrichting van een bedrijfsnoodorganisatie. Maar er komen nog véél meer taken bij kijken.

Wat doet een hoofd BHV?

Als hoofd BHV’er waarborg jij de veiligheid binnen jouw organisatie. Ook geef je de organisatie advies over veilig werken én de nodige bedrijfshulpverlening. Wanneer een noodsituatie zich voordoet werk jij samen met de externe hulpverleningsorganisaties (denk maar aan de ambulance bijvoorbeeld). Maar ook het organiseren van ontruimingsoefeningen is één van de taken van een hoofd BHV’er.

Alle taken op een rijtje

Hieronder geven wij je een handig overzicht van de verschillende taken van een hoofd BHV’er. Zo weet jij precies wat je te wachten staat.

● Risicoanalyse uitvoeren
● Organiseren van ontruimingsoefeningen
● Leiding geven tijdens een ontruiming
● Organisatie en directie adviseren over veiligheid
● Beleidsplan opstellen
● Inrichten van bedrijfsnoodorganisatie
● Leiding geven aan de BHV’ers

Wat je als hoofd BHV moet kunnen

Niet iedereen is uit het juiste hout gesneden om hoofd BHV te kunnen worden. Je moet over bepaalde vaardigheden beschikken om geschikt te zijn voor deze rol. Zo moet je rustig kunnen blijven in extreem stressvolle situaties. Maar dat niet alleen. Je moet ook de strenge regels rondom bedrijfsveiligheid kunnen onthouden. Wanneer iemand hierover een vraag heeft zullen ze namelijk op jou afstappen!

Ook is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Als hoofd BHV moeten er soms moeilijke gesprekken gevoerd worden. Het is belangrijk dat je hier goed mee om kan gaan en dat je je niet zomaar uit het veld laat slaan. Verder is enige vaardigheid met de pen ook vereist, aangezien je zelf een beleidsplan moet kunnen opstellen.

Cursus hoofd BHV

Denk jij uit het juiste hout gesneden te zijn, en wil je graag hoofd BHV worden? Bij 101BHV.nl kun je de cursus hoofd BHV volgen. Na deze cursus kan jij leiding geven aan een BHV-inzet bij een ongeval of calamiteit. De cursus is inclusief koffie/thee en lunch. Lijkt dit je wel wat? Bekijk dan vooral ons cursusaanbod.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

BHV cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen