De 5 verschillende fases van een ontruimingsoefening

Ontruimingsoefeningen zijn enorm belangrijk. Op deze manier is iedereen goed voorbereid tijdens een noodsituatie. Zo’n oefening kan je dan ook het beste ieder jaar uitvoeren met de BHV’ers. Een ontruimingsoefening bestaat uit verschillende fases. Hoe meer ervaring de BHV’ers hebben, hoe complexer de oefening zal zijn. Hieronder vertellen wij jou alles wat je wil weten over deze verschillende fases.

Fase 1: communicatieoefening

De eerste fase wordt ook wel een communicatieoefening genoemd. Je bent hier nog puur theoretisch bezig. Zo wordt het ontruimingsplan met alle betrokkenen doorgenomen. Ook wordt er een rondje gelopen door het gebouwd om alle voorzieningen te bekijken.

Zo weten de BHV’ers precies waar bijvoorbeeld de AED hangt. In deze fase wordt ook gebruik gemaakt van de TableTop oefening. Bij deze oefening wordt gebruik gemaakt van een bedrijfsplattegrond. Deze wordt uitgestald op tafel en met behulp van poppetjes kunnen verschillende scenario’s geoefend worden.

Fase 2: fysieke ontruiming met datum en tijdstip

In de tweede fase is het eindelijk tijd voor de fysieke ontruiming. Voor de oefening van start kan gaan wordt alles besproken met het hoofd van de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld de hoofd BHV’er zijn. Alles wordt stap voor stap besproken en uitgevoerd. Uiteraard met behulp van een ervaren instructeur.

Fase 3: fysieke ontruiming zonder exact tijdstip

Bij de derde fase gaat het er ongeveer hetzelfde aan toe als bij fase twee. Er is alleen één belangrijk verschil: de instructeur neemt een waarnemende rol aan. Er wordt dus niet actief begeleid tijdens de oefening. Zo wordt de ervaring van de BHV’ers op de proef gesteld.

Fase 4: fysieke ontruiming zonder data

Nu begint het echte werk. Zonder enige voorbespreking wordt de oefening uitgevoerd. In het echt heb je immers ook geen tijd om te overleggen. Wanneer deze oefening plaatsvindt is voor niemand bekend. De instructeur komt dus op een willekeurige werkdag en tijdstip het bedrijf binnen gelopen.Deze zal vervolgens de oefening starten, waarop het team van BHV’ers direct moet handelen. Ook kun je bij deze oefening een lotusslachtoffer inzetten. Dat is iemand die zo realistisch mogelijk een slachtoffer speelt van een ongeval.

Fase 5: volledig realistische ontruiming

In de laatste fase is een ontruiming zo realistisch mogelijk. Net zoals bij fase vier komt de instructeur op een willekeurig moment bij het bedrijf op bezoek. De instructeur heeft een volledig waarnemende rol en zal geen aanwijzingen geven. In deze fase wordt vrijwel altijd een lotusslachtoffer ingezet.

Ontruimingsoefening bij 101BHV.nl

Ook bij ons kun je een ontruimingsoefening laten uitvoeren. Hiervoor hebben wij een groot oefencentrum tot onze beschikking. Onze instructeurs kunnen uiteraard ook op locatie langskomen. Bij een ontruimingsoefening worden alle voorzorgsmaatregelen getoetst. Ook worden alle handelingen van de BHV’ers uitgebreid geëvalueerd. Alleen op deze manier kan de veiligheid van jouw organisatie optimaal gewaarborgd worden. Meer weten? Bekijk dan alle informatie over onze ontruimingsoefeningen.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

Bekijk cursusaanbod