2 minuten

BHV

Wat is de impact van corona op BHV?

In dit artikel

Als BHV’er heb je een voorpostfunctie, dat is één van de taken van een BHV’er. Wat is een voorpostfunctie BHV? De eerste minuten tijdens een incident zijn cruciaal. We zetten alle informatie voor je op een rij als rol van BHV voorpostfunctie!

Een voorpostfunctie betekent dat je de tijd overbrugt totdat de professionele hulpdiensten er zijn en zorgt voor een goede overdracht (gidsfunctie).

In de bedrijfshulpverlening speelt een BHV’er een sleutelrol. Als bedrijfshulpverlener ben je bij een incident niet alleen het aanspreekpunt voor de aanwezigen in de organisatie, maar ook voor de professionele hulpverleners. Als BHV’er vervul je namelijk een voorpostfunctie.

Voorpostfunctie Bhv

Overdracht met professionele hulpdiensten

Als BHV’er verleen je bij een incident eerste hulp en als het incident te groot of te ernstig wordt, nemen de professionele hulpdiensten het over. Afhankelijk van het ongeval kan dit de brandweer, de politie of een ambulance zijn. Of een combinatie van diensten.

Zodra zij ter plaatse zijn, moet je hen kunnen opvangen, begeleiden en informeren. En natuurlijk de situatie kunnen overdragen aan de hulpverleners. Je bent dus verantwoordelijk voor een goede ‘overdracht’. Communicatie, kort en bondig, is belangrijk.

Wees voorbereid op vragen bij aankomst
Zijn er slachtoffers?
Wat is er precies gebeurd?
Waar is de brand? (verdieping, kammernummer etc.)
Heb je een plattegrond?
Is de gaskraan dicht?
Is het gebouw ontruimd?

Gebouwkennis
 is dus erg belangrijk.

De eerste minuten…

De eerste minuten totdat de professionele hulpdiensten arriveren, zijn erg belangrijk. Door het juiste handelen overbrug je de tijd die de professionele hulpverleners nodig hebben om ter plaatste te komen.

Hoe sneller je kan ingrijpen hoe beter de uitkomst zal zijn voor het slachtoffer en voor het beperken van schade aan bedrijf.

Je kunt als BHV’er sneller handelen en ingrijpen, doordat je al op de werkplek aanwezig bent. Natuurlijk is het belangrijk dat je hiervoor over de juiste basiskennis beschikt. Tijdens een BHV cursus ontvang je alle kennis die je nodig hebt om de voorpostfunctie BHV goed te kunnen uitvoeren.

Wat voor taken horen bij een voorpostfunctie BHV?

Om de juiste eerste zorg te kunnen bieden als er iets in een bedrijf gebeurd, is het belangrijk dat je dus weet wat je in bepaalde situaties moet doen. Ook zul je over gebouwkennis moeten beschikken. Waar zijn de vluchtwegen, waar zijn de hoofdafsluiters van gas, water en stroom? Dit behoort tot de taken van een BHV’er.

Als BHV’er moet je weten hoe je eerste hulp kunt bieden bij ongelukken en hoe je een beginnende brand kunt bestrijden en beperken. Ook behoort het eventueel alarmeren en ontruimen van aanwezigen in een bedrijf tot de taken. En zul je door de voorpostfunctie van BHV samenwerken met hulpverleners.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

BHV cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen