Wat is de impact van corona op BHV?

De impact op BHV door corona is groot. BHV organisaties in alle sectoren merken daar de gevolgen van. Verschillende protocollen en richtlijnen zijn aangescherpt in verband met het coronavirus. Naast de aangescherpte richtlijnen is het voor veel organisaties een uitdaging om de BHV en veiligheid te borgen. We zetten graag informatie op een rij om aan te geven wat de impact van corona op BHV is. En wat er in de praktijk mogelijk anders is dan voor de coronacrisis.

Aangescherpte protocollen voor BHV’ers

Het is logisch dat BHV’ers zich in tijden van corona afvragen hoe ze veilig eerste hulp verlenen als er zich een noodsituatie of een calamiteit voordoet in het bedrijf of omgeving.

Om te zorgen dat BHV’ers zo min mogelijk aan het risico van besmetting met het virus worden blootgesteld, zijn er een aantal maatregelen getroffen. Natuurlijk zijn deze er ook om het slachtoffer te beschermen. Op deze manier worden zowel de BHV’er als het slachtoffer beschermd. Voor diverse behandelingen zijn de richtlijnen aangescherpt.

Er zijn aangescherpte richtlijnen voor het eerste hulp verlenen, reanimatie en ontruimen. Deze vind je hieronder.

bhv tijdens corona

Eerste Hulp hulp verlenen in tijden van corona

Wanneer je eerste hulp verleent, doe dit dan altijd op een manier die voor jou en het slachtoffer veilig is. Voorkom dat jezelf besmet raakt met het coronavirus.

  • Eigen veiligheid is belangrijk. Draag als BHV’er altijd beschermende middelen zoals nitril handschoenen en mondkapjes. Zorg dat dit standaard in de EHBO koffer aanwezig is. Desinfecteer je handen na afloop van handgel.
  • Ga niet naar een melding als je verkouden bent of koorts hebt.
  • Verleen als het slachtoffer niet uit dezelfde huishouden komt, zoveel mogelijk eerste hulp op 1,5 meter afstand. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen aangeven en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken.
  • Is het wel noodzakelijk binnen 1,5 meter van het slachtoffer te komen, voer dan alleen levensreddende handelingen uit.
  • Verleen met zo min mogelijk eerste hulp. Er mogen bij een slachtoffer maximaal 2 personen aan het behandelen zijn. Zorg voor een goede taakverdeling.
  • Er wordt door de BHV’er een inschatting gemaakt of een slachtoffer echt van dichtbij behandeld moet worden of dat dit op 1,5 meter afstand kan gebeuren door het slachtoffer aanwijzingen te geven.
  • Twijfel je? Bel 1-1-2 zodat de meldkamer je instructies op afstand kan geven.

 

Aangescherpte richtlijnen voor reanimatie

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn de richtlijnen voor reanimeren door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) aangescherpt.

  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen zoals nitril handschoenen en mondkapjes.
  • Beperk het aantal hulpverleners met maximaal 2 personen.
  • Boordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken. Open de luchtweg NIET.
  • Bel 1-1-2 en laat een AED halen. De meldkamercentralist zal je aanwijzingen geven.
  • Bedek de mond van het slachtoffer af met een mondkapje of kledingstuk.
  • Start met ononderbroken borstcompressies en gebruik de AED.
  • Geef GEEN mond-op-mond beademing.
  • Desinfecteer je handen na afloop.

 

Reanimatierichtlijnen tijdens corona

Richtlijnen voor ontruimen tijdens corona

Ook in tijden van corona blijven werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid van personeel en bezoekers. Voor zorginstellingen en ziekenhuizen komt hier ook de zorg voor patiënten bij. Fysieke ontruimingsoefeningen hebben voor veel bedrijven weinig prioriteit. Toch zijn er alternatieven om dit aandacht te geven zoals TableTop oefeningen en online zijn er mogelijkheden.

  • Bij een ontruiming van een gebouw is het belangrijk de regels van het RIVM zoals 1,5 meter houden in acht te nemen.
  • Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de ontruimingsprocedures (vooral als deze zijn aangepast in tijden van corona).
  • Controleer of alle vluchtwegen en nooduitgangen toegankelijk zijn. Gangen, lunchruimtes of werkruimtes zijn nu mogelijk anders ingericht dan gebruikelijk om 1,5 meter afstand te houden.
  • Controleer ook de werkplekken en overige ruimtes. Bureau’s zijn verschoven en kasten zijn verplaatst om minder personen dicht bij elkaar te laten werken. Dit kan van invloed zijn op de vluchtroutes.
  • Voor de verzamelplaats is het ook belangrijk om te kijken of deze voldoende ruimte biedt om 1,5 meter afstand tussen personen te bewaren. Als dit bij de huidige verzamelplaats niet mogelijk is, is het prioriteit om voor een andere plek te zorgen. Mogelijk kunnen medewerkers buiten het bedrijfsterrein wachten of op een verzamelplek van een bedrijf in de directe omgeving.

 

BHV in coronatijd: anders dan normaal

BHV tijdens corona is anders is dan normaal. De aangescherpte protocollen zoals hierboven beschreven, zijn bedoeld om een veilige werkomgeving te creëren.

Naast aangescherpte richtlijnen en protocollen, is er er ook een uitdaging in het organiseren van BHV. De coronacrisis heeft invloed op het aantal aanwezige medewerkers en BHV’ers in bedrijven en organisaties. Lukt het om dagelijks voldoende bezetting van BHV’ers op de werkvloer te hebben?

Het NIBHV heeft een protocol voor BHV organisaties ontwikkeld met tips om in deze bijzondere omstandigheden veilig en efficiënt te blijven optreden bij ongevallen en bij brand en ontruiming.

 

Nog vragen of advies nodig?

Als je vragen hebt over de BHV organisatie en BHV cursussen, kun je contact met ons opnemen. Wij proberen jullie zo goed als mogelijk te ondersteunen.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

Bekijk cursusaanbod

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.