Hoe vaak moet je BHV herhalen?

Hoe vaak BHV herhalen is een vraag dat veel bedrijven zich afvragen. In de wet staat geen termijn vastgelegd hoe vaak een BHV herhaling noodzakelijk is. Het gaat erom dat kennis van de BHV’ers up to date is en dat vaardigheden niet verloren gaan. De risico’s van het bedrijf spelen hierbij een grote rol. We lichten het graag toe.

BHV herhaling

Wat zegt de wet over BHV

In de Arbowet staat dat bedrijven (met personeel) verplicht zijn om goede bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meerdere werknemers aan te wijzen als BHV’er.

BHV’ers zijn getraind om een beginnende brand te blussen, eerste hulp te verlenen en ontruimen het gebouw in geval van een calamiteit. Het is van groot belang om deze kennis en vaardigheden van BHV’ers regelmatig te oefenen.
 

Vuistregel hoe vaak BHV herhalen

De richtlijn, ook van het NIBHV, is om jaarlijks een BHV herhaling te volgen. Los van de wetgeving, is het belangrijk dat je als BHV’er goed getraind bent voor eventuele risico’s die binnen een bedrijf in een specifieke branche kunnen voorkomen.

De risico’s kunnen in een bouwbedrijf of in een school groter zijn dan die van een kantoor met een beperkt aantal medewerkers. En kan het dus voor BHV’ers in een bedrijf met meer risico’s nodig zijn om vaker een herhalingscursus te volgen dan één keer per jaar.

Zo zijn de medewerkers voldoende getraind voor mogelijke behandelingen die in het bedrijf uitgevoerd moeten worden.
 

 

Hoe lang mag BHV verlopen zijn

Het BHV certificaat van 101BHV.nl heeft conform de richtlijnen van het NIBHV een geldigheidsduur van 1 jaar. Om in noodsituaties adequaat te kunnen opereren zal het nodig zijn het opleidingsniveau van de BHV’ers op peil te houden. Dit betekent (afhankelijk van de risico’s van de bedrijfsactiviteiten) dat er regelmatig na of bijscholing van de BHV’ers zal moeten plaatsvinden.

Het is geen probleem als je binnen 1 a 2 maanden na het verlopen van de BHV certificaat nog een BHV herhalingscursus gaat volgen.

Lees ook: hoe lang is een BHV certificaat geldig

bhv herhaling-uhh oja

Uhh... O ja!

Tijdens een BHV herhaling komen er veel praktijkhandelingen aan bod. Gelukkig hoeven wij dit niet dagelijks in de praktijk toe te passen. Daarom vergeet je snel hoe het ook nog maar moest. BHV herhaling is voor veel deelnemers dan ook een ‘o ja’ dag.

 

Weet jij nog…

  • Hoe je iemand in de stabiele zijligging legt?
  • Waar brandklasse B voor staat?
  • Wat het verschil is tussen een schuimblusser en een poederblusser is?
  • Hoeveel borstcompressies je per minuut moet geven?
  • Met welke blusstof je een vaste stoffen brand blust?

Zo kom je er achter dat je de antwoorden op deze vragen na een jaar toch minder worden. Daarom is het belangrijk om jaarlijks een BHV herhalingscursus te volgen.

Hoe vaak BHV herhalen met 101BHV.nl

Wie bij ons een BHV cursus volgt, ontvangt aan het eind een BHV certificaat. Wij geven hierop aan dat deze als richtlijn een jaar geldig is. Waarna dus een BHV herhalingscursus gevolgd kan worden. Hierbij worden de kennis en vaardigheden opgefrist en worden eventueel nieuwe ontwikkelingen voor BHV’ers besproken. Echter kan het afhankelijk van de bedrijfssituatie zijn of dit voldoende is, of dat er vaker een BHV herhaling nodig is om te zorgen dat vaardigheden up-to-date blijven.

Heb je vragen over hoe vaak je BHV moet herhalen? Wij geven graag advies voor jouw organisatie zodat jullie BHV organisatie goed voorbereid is.

Bron:
Arboportaal


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

Bekijk cursusaanbod

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.