Hoe organiseer je een ontruimingsoefening?

Een noodsituatie ligt altijd op de loer. En wanneer het daadwerkelijk mis gaat wil je dat allesgoed verloopt. Paniek zorgt in zo’n situatie vaak ook voor chaos. Daarom is het goed om te oefenen. Op die manier ben je voorbereid op een echte situatie. Maar hoe organiseer je een ontruimingsoefening? Wij leggen het aan je uit.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. En bij een ontruimingsoefening is dat niet anders. Daarom bepaal je eerst hoe groot de oefening moet worden. Dus: hoeveel mensen doen er mee? En hoe groot moet de ruimte dan zijn? Bij 101BHV.nl hebben wij een speciaal oefencentrum. Hier kunnen ontruimingsoefeningen realistisch worden nagebootst voor grote groepen.

Naast een ruimte voor de oefening is het ook belangrijk om te beslissen wie er betrokken worden bij de oefening. Dit kunnen alleen de eigen medewerkers en BHV’ers zijn, maar bijvoorbeeld ook hulpdiensten.Tot slot is het goed te bepalen wie er verantwoordelijk zijn voor de waarneming en het verslag van de oefening. Dit is enorm belangrijk, zodat je achteraf kan evalueren wat wel en juist niet goed ging.

Uitvoering

Wat is dan tijdens een ontruimingsoefening belangrijk? Communicatie staat stipt op één. Het is zaak dat zowel de BHV’ers als ontruimers goed communiceren met de medewerkers.Alleen op die manier kan je een ontruimingsoefening succesvol uitvoeren. Vaak wordt zo’n oefening uitgevoerd met megafoons en portofoons.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming