BHV verzamelplaats tijdens ontruiming

In een BHV plan staat onder andere beschreven, welke werknemers een BHV certificaat hebben en wat de te volgen procedures zijn in geval van calamiteiten. Wat ook in het BHV plan genoemd moet worden, is de locatie van de verzamelplaats in het geval van een ontruiming. Een ‘BHV verzamelplaats’ is een veilige plek in de buurt, waar iedereen naar toe moet, zodat gecontroleerd kan worden of alle werknemers aanwezig zijn. Het is uiteraard essentieel dat iedereen deze verzamelplaats kent en er ook gebruik van maakt.

 

Bepalen van een geschikte locatie verzamelplaats

Welke plekken geschikt zijn als verzamelplaats hangt helemaal van de situatie af. Als het gaat om een bedrijf waar de werknemers in veiligheid moeten worden gebracht, kun je denken aan een locatie buiten het gebouw, bijvoorbeeld de parkeerplaats. Houd dan wel rekening met de toegankelijkheid van het terrein voor de hulpdiensten. In het geval van zorginstellingen heb je echter vaak te maken met mensen, die niet zelfredzaam zijn. Iedereen in korte tijd veilig naar buiten brengen, is dan niet altijd mogelijk. Geschikte verzamelplaatsen zijn dan een restaurant, grote zaal of kapel. Van daaruit kun je stapsgewijs verder met evacueren.

 

Meerdere verzamelplaatsen

Omdat je nooit weet waar de calamiteit zich zal voordoen, is het handig in het BHV plan altijd meerdere verzamelplaatsen te noemen. Dan heb je altijd alternatieven voor het geval een bepaalde vluchtroute afgesloten is. Het kan ook nodig zijn om gefaseerd te ontruimen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis waar niet iedereen zelfstandig weg kan komen. Eerst verplaats je iedereen horizontaal naar een veilige plek op dezelfde verdieping. Daarna verticaal naar een andere etage. En vervolgens naar buiten indien dat nog nodig is. Denk bij het bepalen van een verzamelplaats ook aan mogelijke windrichting. Zorg dat opgevangen mensen nooit in de rook staan. Rook is altijd giftig!

ontruiming-bord-verzamelplaats

Duidelijke aanduiding van de verzamelplaats

De verzamelplaats voor BHV dient duidelijk te zijn aangegeven. Niet alleen op papier of verbaal, maar ook door middel van een aanduiding op de plaats zelf of d.m.v. BHV verzamelplaats bord Externe link. Er zijn speciale borden verkrijgbaar, die bij de verzamelplaats opgehangen kunnen worden. Zo kan er geen twijfel over bestaan, waar men zich moet verzamelen. Bij het informeren van de werknemers over het ontruimingsprotocol moet ook worden benadrukt, dat deze verzamelplek niet verlaten mag worden, voordat daarvoor toestemming is gegeven. Er zijn altijd mensen geneigd om even ergens anders te gaan staan, bijvoorbeeld om te bellen. Het kan serieuze consequenties hebben, wanneer men bij de telling personen denkt te missen.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Een reactie op “BHV verzamelplaats tijdens ontruiming

  1. Marcel Tijink op

    Geachte Dame / Heer
    Wat is een veilige verzamelplaats en door wie wordt dat bepaalt?
    In ons bedrijf hebben we tanks met ammoniak gas wanneer hiermee een calamiteit gebeurd wil je wel zeker weten dat je op een veilige verzamel plaats staat. Er hangen wel windzakken buiten maar stel dat een BHVer hier een fout maakt en iedereen naar een foute verzamelplaats stuurt? Waarschijnlijk zijn er veel meer industrieën waarbij je bij calamiteiten een veilige verzamelplaats moet kiezen en zeker met de windrichting rekening moet houden. Is hier een systeem voor?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *