2 minuten

Reanimatie/AED

Wat is een AED? Uitleg en instructies

In dit artikel

AED apparaten, je hebt ze vast wel eens zien hangen in bijvoorbeeld in de buurt, winkelcentra, sportverenigingen of bij je op het bedrijf. Maar wat is een AED en wat doet het? In dit artikel vertellen we er alles over.

verschillende AED's

AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Met een elektrische schok helpt het apparaat het hart op gang. Dit vergroot de overlevingskansen van het slachtoffer. De eerste 6 minuten zijn van levensbelang.

Hoe werkt een AED?

Misschien vraag je je wel af of onderhoud aan een AED verplicht is. Daarom willen we daar ook nog even aandacht aan besteden. Onderhoud aan een AED is in Nederland niet verplicht. Regelmatig onderhoud aan het apparaat vergroot de kans dat de AED inzet gereed is.

Waar hangt een AED in de buurt

Update 28-02-2020: Het Rode Kruis heeft de database met AED-locaties offline gehaald. Het is niet meer mogelijk om via de EHBO-app of via de website van het Rode Kruis de locaties van AED’s op te zoeken. Voor alle AED locaties kunt u terecht bij HartSlag Nu.

Wat kost een AED?

De kosten voor een AED apparaat bedragen tussen de €1.000,00 en €3.000,00. Alle in Nederland verkrijgbare AED’s zijn veilig en betrouwbaar.

AED onderhoud

Een AED heeft niet veel onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om de AED te onderhouden. De afgelopen jaren is gebleken dat er zeer veel AED’s niet inzetbaar zijn, omdat de batterij leeg is, of doordat AED elektroden

Externe link

 uitgedroogd zijn. In 2012 was dat zelfs het geval bij meer dan 20% van alle gecontroleerde AED’s! Via uw leverancier kunt u een servicecontract afsluiten. Uw leverancier controleert dan jaarlijks de batterijen en de pads. Zo bent u verzekerd dat het in nood altijd werkt.

Reanimatie en AED cursus

Fabrikanten proberen de AED’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je wilt niet bij een inzet nog moeten uitzoeken hoe het werkt. Het is fijn om van te voren de AED eens goed te bekijken en er mee te oefenen. 101BHV.nl heeft verschillende ‘AED-trainers’ om dat te demonstreren. Dit kan tijdens een cursus reanimatie en AED

AED merken


182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Reanimatie en AED cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen

AED apparaten, je hebt ze vast wel eens zien hangen in bijvoorbeeld in de buurt, winkelcentra, sportverenigingen of bij je op het bedrijf. Maar wat is een AED en wat doet het? In dit artikel vertellen we er alles over.