Help, ik heb gereanimeerd

Dagelijks zijn wij bezig met het opleiden van medewerkers tot bedrijfshulpverlener. Onderdeel van de BHV cursus is reanimeren. Reanimatie binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk. We hopen dat het niet nodig is, maar als het nodig is willen wij iedereen zo goed mogelijk hierop voorbereiden. En mocht je iemand hebben gereanimeerd, dan is nazorg net zo belangrijk. Reanimeren is een zeer indrukwekkende en emotionele ervaring. Het is daarom belangrijk dat je als burgerhulpverlener achteraf je verhaal kan doen.

 

Wat ervaren de hulpverleners
– Ik besefte dat het van mij nu af hangt
– Ik werd helder in mijn hoofd en zag alles duidelijk
– In handelde op de automatische piloot
– Ik focust me op het slachtoffer, alles daar om heen raakte ik kwijt
– Bel 1-1-2! Ik kon niet meer normaal praten maar begon te schreeuwen
– Mijn gevoel werd uitgeschakeld

Tijdens het reanimeren
– De borstcompressies waren zwaar
– Het was een afschuwelijk gevoel
– Ik wist niet je dat je zo machteloos en ongelukkig kon voelen
– Doe ik het wel goed?!
– Waarom adviseert de AED geen schok?

Direct na afloop
– Mijn gevoel komt terug en ik word weer bewust van de wereld om mij heen
– Er overviel mij een gevoel van leegte en tegelijkertijd zat ik vol adrenaline
– Ik voelde een vleugje van trots
– Ik was uitgeput

 
Het reanimeren is voor de meeste mensen geen alledaagse kost. Een medemens reanimeren kan met recht een dramatische ervaring genoemd worden. En meer in het bijzonder wanneer het slachtoffer, ondanks alle inzet, het niet overleeft. Het toepassen van een AED vergroot de kans op overleving. Hoe sneller je start met reanimeren, hoe groter de kans op overleven is. De eerste 6 minuten zijn doorslaggevend.

 

Reanimeren is zwaar werk

Het indrukken van de borstkas, ook wel borstcompressie genoemd, is zwaar werk. De combinatie  van en emotie, adrenaline en lichamelijke inspanning kost veel energie. De ene hulpverlener voelt veel later  vermoeidheid optreden terwijl de ander al heel snel volledig uitgeput is.

 

Nazorg

Heb je een reanimatie uitgevoerd, dan is nazorg erg belangrijk. Het is belangrijk dat je achteraf je verhaal kan doen. Is hiervoor geen gelegenheid bij jou in de buurt, dan is er een mogelijkheid contact op te nemen met onderstaande opties.

– Een voorlichter van de Informatielijn van de Hartstichting (tel. 0900-3000 300)
– Sensoor (tel. 0900-0767)
– Jouw huisarts
– Stichting Korrelatie (tel. 0900-1450)

Bron: Help, ik heb gereanimeerd. Te koop voor €8,95 bij het Oranje Kruis.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

2 reacties op “Help, ik heb gereanimeerd

 1. Marleen de Lange op

  heel fijn om dit stukje even te lezen aangezien ik vandaag zelf iemand heb moeten reanimeren. ik zit nog steeds vol met adrenaline en het klopt helemaal wat daar staat. Ik heb verder nog zoveel vragen door mijn hoofd, vooral of diegene het misschien overleefd heeft. Helaas heb ik nadat ik ging reanimeren, niks gehoord van politie (door de gehele situatie dat ik bik het tankstation werk waar het gebeurde) waardoor ik het nog niet kan afsluiten en het er wel moeilijk mee heb dat er geen terugkoppeling was. ik hoop morgen er meer over te horen. Maar toch erg fijn om dit te lezen voor een stukje erkenning.
  groetjes Marleen

  Beantwoorden
 2. G op

  ik heb gisteren mijn goede vriend moeten reanimeren maar hij heeft het niet overleefd. Het hele circus daarna, politie, ambulance, recherche ( het was zelfmoord) heeft mij gevoelloos gemaakt lijkt het wel. Dus ik praat veel met familie en vrienden en verder moet ik het maar afwachten. Het is fokking heftig en wat hoop ik dat jullie het nooit hoeven mee te maken

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *