Reanimatie/AED
Niet-reanimerenpenning; mag je stoppen met reanimeren?
In dit artikel
Als BHV’er of EHBO’er kun je in een situatie terechtkomen waarbij je iemand wilt reanimeren die een niet-reanimerenpenning draagt. Hoe ga je daarmee om? Moet je wel of niet reanimeren? En als je al aan het reanimeren bent, mag of moet je dan stoppen? We snappen dat dit een heel lastige situatie kan zijn. Daarom bieden we je graag meer informatie, zodat je weet hoe je op zulke momenten mag handelen.
Wat houdt een niet-reanimerenpenning in?
Als iemand niet gereanimeerd wil worden kan die persoon dat met een niet-reanimeren verklaring aangeven.
De bekendste vorm van een rechtsgeldige verklaring in Nederland is een niet-reanimerenpenning. Deze wordt zichtbaar gedragen zodat snel duidelijk is dat iemand niet gereanimeerd wil worden.
Je hoeft namelijk niet op zoek te gaan naar een verklaring als je iemand wilt gaan helpen. Elke seconde telt en je wilt tenslotte geen kostbare tijd verliezen. Dus alleen als een niet-reanimeren penning duidelijk rond de hals hangt, kun je hier op afgaan.
Het is belangrijk dat de penning een foto toont van de persoon zodat de hulpverlener zeker weet dat het om dezelfde persoon gaat. En dat de penning een handtekening bevat. Zonder handtekening is de verklaring niet geldig. Het is ook niet geldig als bijvoorbeeld een familielid aangeeft dat iemand de wens heeft om niet gereanimeerd te worden, zolang je niet direct duidelijk een niet-reanimeren penning om de hals ziet hangen.
Wat doen als je een niet-reanimeren penning tegenkomt?
Wat moet je nu doen als je een niet-reanimeren penning tegenkomt? Dat ligt eraan wat jouw functie is. Professionele zorgverleners en artsen moeten de wens van de persoon tot niet reanimeren opvolgen. Zodra zij de verklaring aantreffen moeten zij dus stoppen of mogen ze niet beginnen met reanimeren.
Bedrijfshulpverleners en EHBO’ers
Voor BHV’er, EHBO’ers en burgerhulpverleners zijn de regels echter anders. Zij mogen namelijk zelf beslissen wat ze doen: starten of juist niet starten met een reanimatie, doorgaan met een opgestarte reanimatie of stoppen met reanimeren tot de professionele hulpverleners ter plaatse zijn.
Je bent in deze rol dus niet wettelijk verplicht om te stoppen of om door te gaan met reanimeren. Ook ben je niet strafbaar als je geen hulp biedt of deze inroept als iemand duidelijk zichtbaar een geldige niet-reanimeren penning draagt.
Als je twijfelt over de rechtsgeldigheid van een verklaring is het advies om altijd te gaan reanimeren. De professionele hulpverleners kunnen dan bekijken wat te doen zodra zij aanwezig zijn. Zij hebben tenslotte de kennis en ervaring om dit soort situaties te beoordelen.
Tip: beademingsmaskers zijn handig om bij je te hebben voor het geval dat je moet reanimeren.
Prijs en bestellen niet-reanimerenpenning
Een niet-reanimerenpenning is een wilsverklaring waarin staat dat je niet wilt worden gereanimeerd. Je draagt de penning bijvoorbeeld om je nek. Zo kunnen hulpverleners meteen zien dat je ze jou niet moeten helpen als je bijvoorbeeld een hartstilstand hebt.
Meer informatie over een reanimatiepenning? Op de website van Patiëntenfederatie Nederland staat meer informatie over de prijs en eventueel de mogelijkheid om een reanimatiepenning te bestellen.
geschreven door
Rick Boelens
Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.
In dit artikel
Ben jij voorbereid?
Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4