2 minuten

EHBO

Hoe vaak moet je een EHBO koffer controleren en onderhouden?

In dit artikel

EHBO koffers die in je bedrijf aanwezig zijn moeten compleet en up-to-date zijn voor het geval ze gebruikt gaan worden. Je wilt er dan op kunnen rekenen dat in jouw bedrijf de middelen aanwezig zijn om eerste hulp te verlenen. Een veelgestelde vraag is of je een EHBO koffer moet controleren en hoe je deze moet onderhouden. We zetten het voor je op een rij.

Is controle en onderhoud aan EHBO koffer verplicht?

In de Arboportaal staat dat als het bedrijf BHV’ers aanstelt, moet zorgen dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Je kunt dan dus zeggen dat EHBO koffer onderhoud noodzakelijk is om altijd over de juiste EHBO materialen te beschikken. Zo weet je namelijk zeker dat de verbandkoffer compleet is en de producten niet over de gebruiksdatum heen zijn.
 
Lees ook: is een EHBO koffer verplicht?

Aandachtspunten onderhoud EHBO koffer

  • Draag zorg voor een EHBO koffer, aansluitend op de doelgroep, met (hulp)middelen die noodzakelijk zijn voor eventuele risico’s in uw organisatie.
  • Zorg voor volledigheid van de EHBO-koffer door deze regelmatig te controleren
  • Stel vast of er andere hulpmiddelen noodzakelijk zijn om veiligheid te vergroten (denk bijvoorbeeld aan een brancard of andere evacuatie hulpmiddelen).
  • Regelmatig toezicht uitoefenen op de volledigheid van de verbanddoos.
  • Indien nodig moeten er oog- en nooddouches aanwezig zijn.
  • De EHBO post moet het alarmnummer en zichtbare instructies hebben voor eerste hulp bij ongevallen.

EHBO koffer controle in de praktijk

Je verbanddoos regelmatig controleren zegt verder niets over hoe je een EHBO koffer moet onderhouden en hoe de controle plaatsvindt. In de praktijk wordt aangeraden om elke 6 maanden een EHBO koffer controle te houden. Valt jouw bedrijf echter in een sector waar er meer dan regelmatig gebruik wordt gemaakt van de koffer? Dan is het handig om de koffer vaker te controleren.

In een werkplaats, in een fabriek of op een bouwplaats kan het zijn dat de controle van de EHBO koffer bijvoorbeeld om de paar maanden plaats moet vinden. Aangezien er mogelijk vaker gebruik van wordt gemaakt dan bijvoorbeeld op een kantoor. Ook is de controle van de EHBO koffer na een ongeval wenselijk. Je kunt dan tegelijk producten die gebruikt zijn aanvullen. Tijdens een controle kijk je trouwens niet alleen of alle middelen aanwezig zijn, ook moet je de houdbaarheid nagaan.

EHBO koffer onderhoud zelf doen of uitbesteden

Een EHBO koffer onderhouden is niet moeilijk. Dit is iets wat je prima zelf kunt. Het zelf onderhouden van meerdere EHBO koffers is een tijdrovende klus die vaak als eerste blijft liggen als het druk is.

Het is belangrijk om dit secuur te doen, zodat de inhoud compleet en houdbaar is. De datum van de laatste controle kun je in de koffer vermelden. En vergeet niet om de datum voor de volgende controle in een agenda te zetten.

Als je denkt dat je de expertise voor het EHBO koffer onderhoud niet voor in het bedrijf hebt, kun je dit ook laten uitbesteden. Net zoals er controles voor bijvoorbeeld brandblussers plaatsvinden, kun je ook het EHBO koffer onderhoud door een specialist laten verzorgen.

Zo weet je zeker dat er tijdig controles plaatsvinden voor het onderhoud. En een professionele partij kan je direct aangegeven wat er mogelijk moet worden aangevuld. Zo voldoe je aan de richtlijnen voor de inhoud van een EHBO koffer en is deze up-to-date mocht het nodig zijn deze te gebruiken.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen