Handige checklist voor EHBO verbanddoos

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste ongelukken gebeuren thuis of op het werk. Wanneer je snel hulp kunt verlenen, heb je de juiste EHBO materialen nodig. De EHBO materialen om bijvoorbeeld een wond te kunnen verbinden zitten vaak in een verbanddoos. Een taak van een BHV’er is er voor te zorgen dat de verbanddoos altijd compleet is. Het Oranje Kruis heeft richtlijnen opgesteld waar een goede verbanddoos aan moet voldoen. Die richtlijnen zijn niet altijd een wettelijke verplichting, maar bevorderen de veiligheid binnen de organisatie.

 

Inhoud verbanddoos

Er bestaan diverse soorten verbanddozen. Het Oranje Kruis heeft richtlijnen vastgesteld voor vier categorieën: basisverbandset Externe link, bedrijfsverbandset, Eerste Eerste Hulp set en evenementen/sport verbandset. Hieronder staat een opsomming van de meest gangbare verbanddoos.

1 schaar
1 pak wondpleisters
1 rol kleefpleister
5 steriele kompressen
5 steriele kompressen (niet verklevend)
1 snelverband
2 rol elastisch verband
1 pincet
1 tekentang
2 wegwerp handschoenen

 

Richtlijnen verbanddoos

1. De inhoud van een verbandkoffers moet bestaan uit spullen die nodig zijn tijdens een EHBO inzet. Denk aan pleisters, kompressen, schaar, verband en een pincet.
2. De EHBO verbanddoos moet goedgekeurd zijn volgens de NEN-normering.
3.Per afdeling moet er een EHBO verbandtrommel aanwezig zijn. De verbanddoos moet binnen 30 seconden beschikbaar zijn.
4. Hang de verbandkoffer op een handige plek die makkelijk toegankelijk is.
5. Voor alle middelen voor wondverzorging geldt een houdbaarheidsdatum. Controleer jaarlijks op datum.

 

Heb je naar aanleiding van dit blogbericht over verbanddozen nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085-79 20 131 of stuur een e-mail naar info@101BHV.nl. De verbandkoffer en de handelingen van wonden is onderdeel van een BHV cursus.