Is een EHBO koffer verplicht?

Ja, het is verplicht om als bedrijf een EHBO koffer te hebben. De Arbowet geeft aan dat elke organisatie verplicht is om een EHBO-koffer goed zichtbaar en binnen handbereik te hebben. ZZP’ers en eenmanszaken vormen trouwens een uitzondering op deze regel. Dat een EHBO koffer verplicht in een bedrijf aanwezig moet zijn, draagt bij aan de optimale veiligheid van zowel werknemers als bezoekers.

EHBO koffer verplicht: kies een passende koffer

Waar je als bedrijf minimaal één BHV’er moet hebben, moet deze werknemer ook een EHBO koffer tot zijn beschikking hebben om eerste hulp te kunnen bieden. Dit is kort gezegd de reden dat een EHBO koffer verplicht is.

Als je een EHBO koffer gaat uitzoeken, zul je al snel merken dat er veel verschillende koffers verkrijgbaar zijn. Het is daarom goed om een koffer te kiezen die geschikt is voor de branche waarin jouw organisatie werkzaam is. Een bouwbedrijf zal mogelijk een andere inhoud nodig hebben dan een kledingwinkel of een horecazaak.

Natuurlijk kun je altijd kiezen voor een algemene EHBO koffer, die bijvoorbeeld voor kantoren heel geschikt is.

 

EHBO koffer

EHBO koffer controleren

Alhoewel er geen officiële regel is om de EHBO koffer op een vaste tijd te controleren, is het verstandig dit regelmatig te doen. Je kunt als stelregel minimaal 1x per half jaar aanhouden.

Zo weet je zeker dat de verplichte EHBO koffer geen materialen bevat die over datum zijn. En dat er altijd voldoende EHBO benodigdheden voorhanden zijn. Je kunt bijvoorbeeld een checklist opstellen die je kunt nalopen om de koffer te inspecteren. Mocht er tijdens een controle van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijken dat de EHBO koffer niet in orde is, kan het bedrijf hier namelijk een boete voor krijgen.

Verplichte EHBO koffer in de praktijk

Je wilt er als bedrijf natuurlijk liever niet aan denken dat er iets gebeurd in de organisatie. Maar een ongelukje zit in een klein hoekje en er kan altijd iets gebeuren waarbij EHBO nodig is.

Bij een eventuele calamiteit is het belangrijk dat de EHBO koffer snel voorhanden is en de BHV´er niet misgrijpt. Hiervoor kun je de koffer bijvoorbeeld met een wandklem aan de muur bevestigen op een centrale plek in het bedrijf. En als er na gebruik materialen ontbreken, is het verstandig deze gelijk aan te vullen. Zo ben je als organisatie goed voorbereid en weet je zeker dat de verplichte EHBO koffer altijd gereed is voor gebruik.

 

EHBO koffer verplicht


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.