EHBO

Verbeterde Eerste Hulpregels bij brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting  heeft naar aanleiding van onderzoek en nieuwe inzichten, de adviezen voor eerste hulpregels bij brandwonden aangepast. In tegenstelling tot het oude advies, wordt nu geadviseerd om direct alle kleding en een luier uit te doen en om sieraden te verwijderen. De Eerste Hulp-regels bij brandwonden die tot nu toe algemeen gehanteerd… Lees verder »

Van buik naar rugligging

Van buik naar rug; dat is de methode die als eerste wordt gebruikt om een slachtoffer in een goede positie te leggen. Wanneer eerste hulp verleend moet worden aan een slachtoffer, die bewusteloos is en op de buik ligt, is het moeilijk om vitale functies na te kunnen gaan. Een beoordeling van de ademhaling is… Lees verder »

Regel van 9

Regel van 9 is een methode om snel oppervlakte van een brandwond vast te stellen. Wanneer iemand slachtoffer is geworden van een brand of op andere wijze brandwonden heeft opgelopen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een inschatting te maken van de ernst van de situatie. Dit heeft te maken met de kans op shock.… Lees verder »

Wat te doen bij verdrinking

Steeds meer kinderen en jonge mensen komen tijdens spel en recreatie in verdrinkingsgevaar. Dat is bovendien niet alleen het geval buitenshuis. Ook in bad kunnen kinderen in de problemen komen. Vooral als ze het bad delen met een ouder broertje of zusje en ouders er onterecht van uit gaan dat ze elkaar wel in de… Lees verder »

Hoe verwijder je een teek

Teken zijn parasieten die zich in leven houden met het bloed van gewervelde dieren. Ze hechten zich op de huid door zich er in vast te bijten en zuigen bloed op waardoor ze in omvang kunnen toenemen tot de grootte van een erwt. Omdat het parasieten zijn die in direct contact komen met de bloedbaan… Lees verder »

Baby’s vaker slachtoffer door hete thee

Nederlandse Brandwondencentra zien een stijging in het aantal jonge slachtoffers van 0-4 jaar die brandwonden oplopen door ongelukken met hete thee. De stijging van het aantal ongevallen begint bij baby’s van zeven maanden oud die in staat zijn om voorwerpen vast te grijpen of andere bewegingen maken waardoor er ongelukken ontstaan met bijvoorbeeld hete thee… Lees verder »

Stabiele zijligging in 6 stappen

Hoe leg je een slachtoffer in een stabiele zijligging? Als iemand bewusteloos is maar wel een normale ademhaling heeft, leg je het slachtoffer in een stabiele zijligging. Wanneer het slachtoffer in een stabiele zijligging ligt, ligt het slachtoffer stevig dat het niet makkelijk terug rolt naar rug of buik. Doe dit niet als je vermoed… Lees verder »

Pleister houdt genezing in de gaten

Een slimme pleister vol met sensoren gaat zelf controleren hoe een wond geneest. Door middel van een app op je telefoon of tablet kun je zien hoe het proces van genezing vordert. De DermaTrax-pleister gaat in 2017 op de markt. Met de slimme pleister hoeft de pleister of het verband niet verwijderd te worden om te… Lees verder »