Wat is het verschil tussen een EHBO en BHV cursus?

Zowel bij een BHV- als bij een EHBO cursus leer je eerste hulp verlenen. Wat is het verschil tussen BHV en EHBO? En wanneer kies je voor een EHBO cursus en wanneer voor een BHV cursus? Hoewel de cursussen op elkaar lijken, zijn er verschillen. Je kunt stellen dat de inhoud van BHV breder is en bij een EHBO meer de diepte in gaat op het gebied van eerste hulp.

Wat is een BHV’er en een EHBO’er?

Om het verschil tussen BHV en EHBO uit te leggen, is het handig eerst te kijken naar wat een BHV’er en EHBO’er precies is.

Een BHV’er is aanwezig op de werkvloer om daar eerste hulp te verlenen bij eventuele incidenten. Als er bijvoorbeeld iemand onwel wordt op het parkeerterrein van het bedrijfspand of iemand op een andere manier eerste hulp nodig heeft in een kantoorpand, is de BHV’er de persoon die te hulp schiet.

Handige leestip: wat zijn de taken van een BHV’er.

Een EHBO’er kan helpen in alledaagse situaties waarbij eerste hulp verleend moet worden. Dit kan thuis zijn, maar ook bijvoorbeeld op straat, tijdens een evenement of bij een sportwedstrijd. Een EHBO’er is dus niet gebonden aan een bedrijfslocatie.
 

Verschil tussen BHV en EHBO

Een BHV’er kan taken van een EHBO’er uitvoeren, alleen zal hij altijd een aanvullende cursus volgen aangezien zijn takenpakket uitgebreider is. Een BHV’er moet ook bijvoorbeeld een brand kunnen blussen en kunnen helpen bij het ontruimen van een pand.

Een BHV cursus gaat over het algemeen dan ook meer de breedte in en je leert aanvullende competenties dan tijdens alleen een EHBO cursus. Dit komt omdat het takenpakket van een BHV’er uitgebreider is dan alleen het verlenen van eerste hulp. Binnen een werkomgeving zijn er namelijk meerdere risico’s in kaart te brengen als het gaat om veiligheid – een BHV’er is hiervoor breed inzetbaar.
 


 
De EHBO cursus gaat echter meer de diepte in op een specifiek vlak als we het over het verschil tussen een BHV en EHBO cursus hebben. Een EHBO’er zal een uitgebreidere kennis hebben als het gaat om het verlenen van eerste hulp en het menselijk lichaam.

Daarnaast komt ook het vervoeren van een slachtoffer over korte afstand aan bod tijdens een EHBO cursus. Echter, een EHBO zal geen kennis hebben van bijvoorbeeld een beginnende brand.

Wanneer welke cursus kiezen: BHV of EHBO?

Als je als organisatie medewerkers in dienst hebt, ben je verplicht om BHV’ers aan te stellen. Voor hen volstaat dus alleen een EHBO diploma niet, zij zullen een cursus BHV moeten volgen om hun diploma te behalen. Wist je dat als zij al beschikken over een EHBO diploma, ze wel vrijstelling krijgen op bepaalde onderdelen uit de BHV-cursus?

Als je in een organisatie werkt waar de kans op ongevallen groter is dan gemiddeld, kun je er eventueel voor kiezen om naast BHV’ers ook EHBO’ers op te leiden. Bijvoorbeeld bij productiebedrijven, scheepswerven, industrie etc.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *