Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan is er om voor te zorgen dat er in geval van nood, zo veel mogelijk mensen het gebouw zo veilig mogelijk verlaten. In een ontruimingsplan staan procedures voor BHV’ers wat zij moeten doen bij een brand, bommelding, ontruiming of stroomuitval. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van belang bij een echte evacuatie.

 

ontruimingsplan-voorbeeld

Wanneer is een ontruimingsplan verplicht

Een ontruimingsplan is verplicht als er in het gebouw een brandmeldinstallatie (BMI) aanwezig is. Een brandmeldinstallatie is weer verplicht op basis van gebruiksfunctie, omvang en hoogte van het gebouw. Weet je niet of het gebouw een BMI heeft, deze hangen vaak bij de ingang/hal van het gebouw.

Het brandalarm gaat! Wat nu?

brandmeldinstallatieStel je eens voor.. De slow whoop voor ontruiming gaat af, alle collega’s rennen verward door elkaar. Je hoort iedereen schreeuwen: “Waar is de uitgang?!” Waarom werkt de lift niet meer? Door de rookontwikkeling ziet niemand meer wat. De verwarring slaat ineens over in paniek en iedereen wil snel naar buiten, hierdoor ontstaat er een duw partij bij de dichts bijzijnde uitgang. Gelukkig is iedereen net op tijd het gebouw uit, maar wacht… Is iedereen wel buiten?

Wanneer het bedrijf een brandmeldinstallatie heeft is het slechts een beginpunt. Elk bedrijf is verplicht om doeltreffende maatregelen te treffen om eventuele evacuatie en om er voor te zorgen dat de werknemers de nodige maatregelen kunnen nemen in geval van een nood situatie. Om er voor te zorgen dat het bedrijf zich houdt aan de eisen van de Arbeidsomstandighedenwet moet je een ontruimingsplan hebben.

Wat staat er in een ontruimingsplan

Een ontruimingsplan moet opgesteld worden volgens NEN 8112. De NEN 8112:2017 behandelt de bedrijfsnoodorganisatie (BNO) van bedrijven en organisaties. De BNO is één van de drie pijlers van (brand)veiligheid. De andere twee zijn bouwkundige- en installatietechnische voorzieningen.

De inhoud van een ontruimingsplan is o.a.

  • Hoe worden de BHV’ers gealarmeerd
  • Hoe worden externe hulpdiensten gealarmeerd
  • Alle gebouw- installatie- en organisatiegegevens
  • Ontruimingsplattegronden en situatietekeningen

Hoe zorg ik voor een ontruimingsplan?

Het is mogelijk om zelf een ontruimingsplan te maken. Je kunt hierbij het beste de norm NEN8112 als leidraad gebruiken. Deze norm geeft aanwijzingen voor het opstellen van een goed en doeltreffend ontruimingsplan. Daarna kun je het ontruimingsplan zo aanpassen, zodat het zo effectief mogelijk is voor het bedrijf.

Als je het niet ziet zitten om zelf een ontruimingsplan te maken, dan kunnen de veiligheidskundigen van 101BHV.nl dit ook voor jullie organisatie doen.

Geschreven door

Annemieke Medewerker van 101BHV.nl en schrijft zo nu en dan een artikel over BHV en EHBO.