2 minuten

EHBO

Wat te doen bij hitte?

In dit artikel

Stijgt de hitte jou een beetje naar het hoofd? Geen zorgen! Op deze pagina geven wij jou tips waardoor jij de hitte kan overleven. Zo hou je het hoofd koel. Benieuwd? Lees dan gauw verder voor meer uitleg.

Maatregelen tegen de hitte

Hieronder staan de belangrijkste maatregelen op een rijtje om jezelf (en anderen) te beschermen tegen de hitte. Genieten van het warme weer is natuurlijk erg leuk, maar een zonnesteek of verbranden kan sneller gebeuren dat je denkt. Volg daarom deze maatregelen op om optimaal te kunnen genieten.

Houd je woning koel

Probeer de warmte zoveel mogelijk buitenshuis te houden. Het klinkt dan misschien erg logisch om de ramen even lekker open te zetten. Ons advies: niet doen. Je laat dan warme lucht binnen. En daar wordt het juist warmer van in plaats van koeler. Verder kan je de gordijnen het beste dicht houden en een ventilator gebruiken.

Smeer jezelf regelmatig in met zonnebrand

Wanneer de zon volop schijnt kan je behoorlijk snel verbranden. Zeker tussen 13:00 en 15:00, want dan is de zon op het felst. Het advies is dan ook om je ieder half uur in te smeren. Wanneer je snel verbrandt kan je dit zelfs het beste ieder kwartier doen. Een verbrande huid is niet fijn, en kan daarnaast ook je risico op huidkanker vergroten.

Goed hydrateren

Het is ook belangrijk om veel water te drinken. Wanneer je de hele dag op pad gaat kan je het beste een flesje water meenemen. Probeer het gebruik van alcohol te beperken. Het advies is om 2 liter water per dag te drinken. Wanneer het erg warm is kan je beter proberen 2,5 liter water te drinken. Zeker voor oude mensen is het belangrijk goed gehydrateerd te blijven. Zo voorkom je uitdroging.

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen