2 minuten

BHV

Wat is een TableTop oefening?

In dit artikel

TableTop oefeningen zijn leuk, leerzaam en nuttig. Wij vertellen je hoe een TableTop oefening in zijn werk gaat. En uiteraard zullen we ook nog even ingaan op de verschillende voordelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.

Hoe werkt een TableTop oefening?

De letterlijke vertaling van TableTop is tafelblad. En daar heeft het ook mee te maken. Een TableTop oefening is onderdeel van een ontruimingsoefening. Dit is een veilige en interactieve vorm van oefenen die kan worden gebruikt als serieuze voorbereiding voor wanneer er een daadwerkelijke ontruiming aankomt.

Met TableTop wordt ontruiming nagebootst op papier. Dit is vaak een plattegrond van het gebouw die op tafel ligt. Voor het nabootsen van de situatie worden er pionnen of legoblokjes gebruikt. Deze oefening kan gedaan worden met BHV’ers, maar ook met alle andere medewerkers binnen een bedrijf.

Voordelen van een TableTop oefening

Een TableTop oefening is erg leerzaam zijn. Dat brengt ook verschillende voordelen met zich mee. Deze hebben wij op een rijtje gezet:

  • Ideaal voor gebouwkennis. Hoe lopen de vluchtwegen, waar hangen de blusmiddelen etc.
  • Helikopterview tijdens een ontruimingsoefening
  • Bedrijfscontinuïteit komt niet in gevaar; het werk kan gewoon doorgaan
  • De oefening neemt relatief weinig tijd in beslag
  • Kan regelmatig uitgevoerd worden
  • Alle medewerkers kunnen zich zo goed voorbereiden op een ontruiming

Voorbeelden

Onderstaande casussen zijn slechts een aanzet voor het maken van een scenario die op eigen pand en organisatie is aan te passen.

1. Nachtelijke ontruiming in een hotel
Het is winter en er ligt buiten behoorlijk veel sneeuw buiten. Midden in de nacht gaat het brandalarm. Er blijkt in één van de hotelkamers een brand te zijn ontstaan die zich snel verspreidt. Het is niet duidelijk of er nog mensen in de brandende kamers aanwezig zijn. De betreffende kamer bevindt zich op de eerste verdieping van het hotel. De meeste kamers van het hotel zijn bezet.

2. Ontruiming kantoor
Het is lunchtijd. Een aantal medewerkers is in de kantine aan het lunchen, een aantal is nog achter het bureau aan het werk. Er zijn deze dag twee vergaderingen in het pand waarbij een groot aantal mensen aanwezig zijn. Op de begane grond van het pand ontstaat kortsluiting, de meterkast vat vlam…

182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte BHV cursus.

BHV cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen