2 minuten

BHV

BHV bij alleen werken

In dit artikel

Wie alleen werkt, kan niet terugvallen op collega’s bij gevaar of een ongeval. Alleen werken brengt daarom extra veiligheidsrisico’s met zich mee. De oplossing om alleen met meerdere personen te werken ligt voor hand, maar is niet altijd mogelijk. Wat zegt de wet en wat betekent dit voor de BHV?

Wat zegt de wet over alleen werken

De Arbowet geeft geen speciale eisen voor alleenwerkers. Dit betekent niet dat er niets geregeld hoeft te worden. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek voor medewerkers. Alleen voor medewerkers onder 18 jaar geldt dat zij helemaal niet zonder toezicht alleen mogen werken.

Alleen werken opnemen in RI&E

De werkgever moet in kaart brengen wie er alleen aan het werk is, waar en wanneer. Ook moet de werkgever vaststellen wat er nodig is aan maatregelen en voorzieningen om de risico’s van alleen werken te beperken. Het is van belang niet alleen naar voor de hand liggende functies te kijken, maar ook naar werknemers die in besloten ruimten werken, in kooiladders of te maken kunnen krijgen met agressieve personen. Of naar situaties waarin wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen of perslucht.

Alleenwerkers 2048x1280 1

Oplossingen voor alleenwerkers

Welke maatregelen kun je nemen om de risico’s voor alleenwerkers te minimaliseren? Bekijk hieronder een aantal maatregelen. Weet jij nog meer maatregelen, deel ze in een reactie onderaan dit bericht!

  • Spreek af om regelmatig contact te onderhouden of een bericht te sturen bij thuiskomst. Ontvang je geen bericht en neemt diegene ook niet op? Dan is het hoogtijd om in actie te komen.
  • Voorzie alleen werkers van een alarmmogelijkheid waarop snel hulp wordt ingeschakeld. De TWIG Embody Externe link is een op het lichaam gedragen alarmknop en kan alarm slaan als de persoon een tijdje niet beweegt. Dit heet ook wel man down alarm. Er wordt dan een SMS verstuurd naar vooraf ingestelde contacten, dit kunnen de BHV’ers zijn of collega’s die dichtbij wonen.
  • Zorg dat een alleen werker zich snel in veiligheid kan brengen tijdens ongewenst gedrag door bijvoorbeeld de toegang te kunnen blokkeren.
  • Alleenwerk alleen toestaan na toestemming van leidinggevende.
twig-embody
182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.3

Meer weten?

Offerte aanvragen