Driekwart Nederlanders kan niet reanimeren

Uit onderzoek van de Rode Kruis is gebleken dat bijna driekwart van de Nederlanders (74%) niet goed weet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Ook weet 60% niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Een AED is een draagbare apparaat die indien noodzakelijk een schok geeft. De overlevingskans van het slachtoffer tijdens een hartstilstand wordt met 50% vergroot als er binnen 6 minuten gestart wordt met reanimatie en gebruik van AED.

 

“Snel reanimeren en vooral snel een schok geven om het hart weer normaal te laten kloppen kan het verschil maken tussen overleven of overlijden”, zegt Michael Kuiper van de Nederlandse Reanimatieraad. “Daarom is het belangrijk dat de kennis van reanimatie en een AED goed is.”

 

Reanimeren kun je leren

Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Op die manier kan er binnen 6 minuten gestart worden met reanimatie zodat de overlevingskans aanzienlijk vergroot wordt. Reanimatie + bediening van de AED is onderdeel van de BHV cursus. Door middel van theorie, filmpjes en zelf reanimeren op een oefenpop leren we je een slachtoffer moet reanimeren. Daarnaast hebben wij een artikel op onze blog gepubliceerd: leer reanimeren in 6 stappen.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *