Innovatie in BHV

Hoe kunnen we Nederland en de wereld elke dag een beetje veiliger maken voor mens en dier. Niet alleen 101BHV.nl is daar mee bezig, maar veel ontwikkelaars zijn voortdurend bezig met ontwikkelen van nieuwe innovatieve producten. Door het inzetten van moderne technologie kan de veiligheid thuis en op het werk vergroot worden. Wij volgen dit op de voet en hebben een overzicht gemaakt van innovatie initiatieven in BHV. De lijst is in willekeurige volgorde en wordt voortdurend aangevuld.

 

AED drone

Een AED-drone is een kleine op afstand bestuurbare helikopter met een AED. Via livestream video- en geluidsverbinding geeft de meldkamer directe feedback en instructies aan de mensen ter plekke. Nadat er een 112-oproep over een hartstilstand binnenkomt, kan dit onbemande vliegtuigje zelf zijn weg vinden. De drone kent de locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de beller en vindt zijn weg daar naartoe via GPS. Het vliegtuigje haalt snelheden van rond de 100km/u, weegt 4 kilo en kan nog eens 4 kilo last dragen.

 

Waterleidingsprinkler

BAM Bouw en Techniek heeft in samenwerking met TU-Delft, Brandweer Nederland en leverancier VSH een waterleidingsprinkler ontwikkeld die aangesloten is op een waterleiding. Een waterleiding is in iedere woning in Nederland aanwezig. Een dure pomp voor sprinklerinstallatie is niet nodig. Bij een beginnende brand zal de glazen ‘bulb’ kapot springen en wordt het water over de brandhaard verspreid. Alleen sprinklers die door de brand zijn geactiveerd komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt. Binnen luttele seconden zal de beginnende brand worden gecontroleerd. Je hebt de gelegenheid om je woning veilig te verlaten terwijl de waterleidingsprinklers de brand verder controleren.

 

Slimme pleister met sensoren

Een slimme pleister vol met sensoren gaat zelf controleren hoe een wond geneest. Door middel van een app op je telefoon of tablet kun je zien hoe het proces van genezing vordert. De DermaTrax-pleister gaat in 2017 op de markt. Met de slimme pleister hoeft de pleister of het verband niet verwijderd te worden om te kijken hoe de wond geneest. Patienten kunnen de pleister laten zitten en de verplegers kunnen de genezing van een beeldscherm aflezen.

 

Digitaal branden blussen

Geavanceerd beeldscherm maakt gebruik van digitale vlammen, geluid en eventueel rook. De deelnemer kan doormiddel van een bijbehorende brandblusser die even zwaar en zelfde blusduur heeft als een echte brandblusser, de brand blussen. Op basis van lasertechniek reageert de beeldscherm op het blussen door de deelnemer.

 

Weet jij meer innovatieve ideeën in bedrijfshulpverlening? Laat het ons weten via info@101BHV.nl.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *