Een slimme pleister vol met sensoren gaat zelf controleren hoe een wond geneest. Door middel van een app op je telefoon of tablet kun je zien hoe het proces van genezing vordert. De DermaTrax-pleister gaat in 2017 op de markt. Met de slimme pleister hoeft de pleister of het verband niet verwijderd te worden om te kijken hoe de wond geneest. Patienten kunnen de pleister laten zitten en de verplegers kunnen de genezing van een beeldscherm aflezen.

 

Slimme pleister met sensoren

In de pleister zitten kleine sensoren. Deze kunnen meten of er een infectie is, wat de temperatuur is in de wond, hoe hoog de PH waarde is en hoeveel vocht erin zit. De gegevens worden via een draadloze verbinding doorgegeven. Holst Centre/TNO leverde de technologie van de sensoren en het Ierse Tyndall National Institute en Fleming Medical ontwikkeld ontwikkelde de slimme pleister.

 

De DermaTrax-pleister is niet veel duurder dan bestaande pleister. Doordat er maar één laag aan de pleister is toegevoegd verwachten ze dat de pleister slechts 1 euro duurder wordt.

CTA BLOCK