Pleister plakken

Pleister plakken heeft geen studie nodig maar vaak zien we dat pleisters verkeerd geplakt worden. Hoe plak je een pleister? In dit artikel leggen wij uit hoe je het beste pleisters kunt plakken op verschillende wonden zodat de hele wond wordt gedekt. De juiste pleister gebruiken, kan zorgen voor meer comfort en kan de genezing versnellen. Een pleister plak je op kleine wonden die niet veel bloeden. In het midden van een pleister zit een glaskompres dat de bloeding stelpt. Daarnaast voorkom je dat vuil niet in de wond kan komen. Op die manier houdt je de wond schoon en helpt het voor een snelle genezing.

 

Er zijn verschillende soorten pleisters:

Aandachtspunten bij pleister plakken

In geval van een ongeluk is het belangrijk om rustig te blijven zodat je zo goed mogelijk eerste hulp kunt bieden. Niet iedereen kan tegen bloed. Hieronder staat een opsomming van aandachtspunten voordat je een pleister gaat plakken. Neem de tijd voor het plakken van een pleister.

– Maak eerst de wond en daar omheen schoon met water;
– Raak het wondkussen niet aan;
– Knip de pleister op maat en eventueel in de juiste vorm;
– Plak een pleister nooit circulair (rondom) om een vinger. Ook de kleefpleister niet circulair plakken (i.v.m. afknellen)
– Laat een pleister nooit langer dan 1 dag zitten en vervang de pleister als deze vies is.
– Verwijderen kan makkelijk met water, baby- of slaolie. Lijmresten met alcohol of wasbenzine.

 

Pleister knippen

De juiste pleister gebruiken, kan zorgen voor meer comfort en kan de genezing van de wond versnellen. Pleisters zijn standaard al te koop in diverse vormen en maten. Maar omdat je niet altijd de goede pleister hebt of alleen maar pleister in een strook kun je op de pleisterkaart zien hoe je een pleister kan knippen bij wondjes op gewrichten of lastige plekken. Download gratis pleisterkaart om te zien hoe je pleisters kunt knippen voor wonden op verschillende plekken.

 

Hoe lang pleister op wond

Doorgaans moeten pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks worden vervangen.Trek de pleister langzaam van de wond af. Neem je het korstje mee? Maak de korst dan week met warm water. Trek de pleister niet in één ruk los. Daarmee bestaat de kans dat je de korst meeneemt waardoor de wond open gaat.

 

Pleister voor kinderen

Ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral bij kinderen. Het verdriet van een wond is snel over door het gebruik van pleisters voor kinderen. Deze bevatten leuke kleuren met hun favoriete figuren erop. Hoe leuker de pleister, hoe sneller de tranen gedroogd zijn. Na een val doet een kinderpleister altijd wonderen

pleisters voor kinderen

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *