AED-drone de toekomst

Bij een hartstilstand geldt dat hoe eerder er een defibrillator ter plaatse is, hoe groter de kans is dat de patient het overleeft. In Nederland hangen op steeds meer plekken een AED. De Delftse student Alec Momont heeft een AED-drone ontwikkeld. Een drone is een kleine op afstand bestuurbare helikopter. De student heeft een drone ontwikkeld met een AED zodat deze snel naar de patiënt kan vliegen. Via livestream video- en geluidsverbinding geeft deze directe feedback en instructies aan de mensen ter plekke.

 

Nadat er een 112-oproep over een hartstilstand binnenkomt, kan dit onbemande vliegtuigje zelf zijn weg vinden. De drone kent de locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de beller en vindt zijn weg daar naartoe via GPS. Het vliegtuigje haalt snelheden van rond de 100km/u, weegt 4 kilo en kan nog eens 4 kilo last dragen.

 

‘Het is essentieel dat de juiste medische zorg al in de eerste minuten na een incident wordt geleverd’, zegt Alec Momont. ‘Door sneller ter plekke te zijn, kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt. Dit is zeker van toepassing op hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen. Levensreddende technologieën, zoals een defibrillator, kunnen bovendien zó klein worden ontworpen, dat deze door een drone kunnen worden vervoerd.’

 

AED-drone nog niet in gebruik

Het team van de AED drone is bezig om de drone verder door te ontwikkelen. Het is nog niet in gebruik en nog niet op echte patiënten getest. Er zijn voor de ambulance-drong nog enkele obstakels in de weg. Het is nog niet wettelijk toegestaan om met een drone te mogen vliegen en moet de AED-drone nog verder ontwikkeld worden op het automatisch ontwijken van obstakels. Momont ontwikkelde de ambulance-drone in samenwerking met het Belgische innovatieplatform Living Tomorrow, dat het project meefinancierde. In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Gent, beiden partners van Living Tomorrow, wordt momenteel nagedacht over de vervolgstappen om dit prototype verder te ontwikkelen en te implementeren. Momont werkt daarnaast ook samen met de Ambulancedienst Amsterdam.

 

Kosten voor een AED-drone

‘De kosten hoeven geen bezwaar te zijn. Ik heb berekend dat die op ongeveer 15.000 euro per drone liggen. Afgezet tegen het aantal levens dat hiermee potentieel gered kan worden, is dat zeer redelijk’, aldus Momont.

 

Is een AED-drone de toekomst? We zullen de ontwikkelingen blijven volgen.

 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *