Nieuwe reanimatie Richtlijnen 2015-2020

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft op 20 januari bekend gemaakt wat de nieuwe reanimatie richtlijnen in Nederland zijn. De richtlijnen van 2015 bevatten veel kleine, maar geen ingrijpende veranderingen in vergelijking met de richtlijnen uit 2010. Het grote verschil is voornamelijk de interactie tussen de hulpverlener en de meldkamer. In dit artikel leggen we uit wat de nieuwe richtlijnen voor reanimatie zijn geworden.
 
Dit is een verouderd bericht. Inmiddels zijn er nieuwe reanimatie richtlijnen van 2021.
 

Eens in de vijf jaar worden wereldwijd de richtlijnen voor reanimatie tegen het licht gehouden. Om te zorgen dat de overlevingskansen verhogen wordt continu onderzoek gedaan. De European Rescusiation Council (ERC) en American Heart association (AHA) die nieuwe richtlijnen bepalen. In Nederland neemt de Nederlandse Reanimatie Raad (NNR) dat over.

 

Mond-op-mond beademing

Voor personen die borstcompressie kunnen combineren met mond-op-mond beademingen, is beademen van het slachtoffer nog steeds een belangrijke toevoeging. Het algoritme van 30 borstcompressie afgewisseld met 2 beademingen en tempo van tenminste 100 en hoogstens 120 compressie per minuut blijft hetzelfde.

 

Begeleiding meldkamer

De meldkamer krijgt een belangrijke rol in het begeleiden van omstanders die hulp verlenen. Door middel van instructies via de telefoon (zet telefoon op luidspreker) zal de centralist op afstand de omstander helpen. Dit moet de kans op overleving vergroten. De getrainde omstander zal snel moeten vaststellen of het slachtoffer buiten bewustzijn is en 1-1-2 bellen. Nederland kent inmiddels een steeds beter dekkend burgerhulpverlening netwerk waarbij burgerhulpverleners soms eerder bij het slachtoffer zijn dan de professionele hulpdiensten.

burgerhulpverlening

 

Oefenen, oefenen en oefenen

De ERC geeft veel aandacht aan trainen. Er wordt gesteld dat aangeleerde reanimatievaardigheden vervagen binnen maanden. Volgens de ERC is het nodig om reanimatie vaker dan één keer per jaar te herhalen en te oefenen.

 

AED vergroot overlevingskans

Als een AED (Automatische Externe Defibrillator) binnen 3 tot 5 minuten wordt gebruikt kan het overlevingskans met 50% tot 70% verhogen. In de nieuwe richtlijnen is meer aandacht voor de centralist die je naar een AED wijst.

Bekijk alle documenten via de website van NNR: klik hier!

 


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Cursus Reanimatie en AED

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *