Een reanimatiecursus volg je vaak vanuit het bedrijf waar je werkt of privé. Niet alleen belangrijk en noodzakelijk voor bedrijven, maar ook voor jou als mens. Hoeveel slachtoffers? Elke dag overlijden er 35 mensen ‘op straat’ aan een hartstilstand. Vaak word je ‘wakker geschud’ als binnen jouw kring iemand een hartstilstand krijgt. Wij helpen je graag op weg door onze kennis te delen.
Ben jij voorbereid?
In dit uitgebreide artikel helpen wij jou om in geval van nood het juiste te doen. Tijdens het lezen van deze blog krijg je antwoord op het volgende:
- Wat is een hartstilstand?
- Wat te doen bij een hartaanval?
- Hoe moet ik reanimeren?
- Alles over AED
- Waarom een reanimatiecursus volgen levens redt
- Wat kan ik verwachten van een reanimatiecursus?
- 6 waardevolle stappen die je helpen tijdens een noodsituatie
Wat is een hartstilstand?
Bij een hartstilstand pompt het hart het bloed niet meer rond. Bij een hartstilstand raak je snel bewusteloos en stopt met ademen. Er komt dan geen zuurstof meer in de hersenen.
Wat te doen bij een hartaanval?
Als je niet gereanimeerd wordt, overlijdt u bij een hartstilstand meestal binnen 10 minuten zonder daarvan iets te merken. Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt? Onderstaand filmpje van NPO 3FM laat zien dat de reacties heel erg verschillen. Iedereen mag reanimeren en daarom is het handig om een reanimatiecursus te volgen.
In dit artikel leggen wij stap voor stap uit wat te doen als omstander bij een hartstilstand. Na het lezen van dit artikel ben je geïnformeerd met de theorie over dit onderwerp. Wij adviseren ieder bedrijf (én dus burger) om ook een praktijkcursus te volgen. Op deze manier krijg je meer een idee bij wat te doen wanneer er echt een noodgeval is waarbij reanimeren en AED noodzakelijk is.
Hoe moet ik reanimeren?
- Bel 1-1-2 en controleer ademhaling
- Start met 30 borstcompressies
- Geef 2 beademingen
- Sluit indien aanwezig een AED aan
https://www.101bhv.nl/wp-content/uploads/sites/3/aed-apparaat.jpg
6 stappen die je als omstander helpen tijdens een hartstilstand
De hartstichting komt met 6 praktische stappen die je als omstander kunt toepassen tijdens deze noodsituatie.
- Controleer zijn/haar bewust zijn
- Bel 112 of vraag iemand 112 te bellen
- Check of er nog ademhaling plaatsvindt
- Start met 30 borstcomperssies
- Beadem 2 keer
- Zodra de AED aanwezig is
Kort samengevat
De eerste 6 minuten zijn cruciaal als iemand een hartaanval krijgt. Door je goed in te lezen over wat te doen tijdens deze noodsituatie kun je levens redden. Onze ervaring is: reanimeren leer je in de praktijk. Daarom krijg je tijdens een reanimatie en AED cursus praktische handvatten om het juiste te doen bij een noodsituatie waar reanimeren en/of een AED inzetten noodzakelijk is. Daarom staan wij bij 101BHV.nl dag in dag uit voor jou klaar om cursussen en adviezen te geven op het gebied van bedrijfshulpverlening!
Alles over AED
Jaarlijks krijgen 17.000 mensen buiten het ziekenhuis in Nederland een hartstilstand en het is ontzettend belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Iedereen kan leren reanimeren. Wacht niet langer en red levens.
Een AED vertelt jou letterlijk welke stappen je moet doorlopen. Ook al is het lastig, probeer rustig te blijven en voer de gesproken stappen uit die de AED je geeft.
Er zijn verschillende merken AED’s op de markt verkrijgbaar. De top 3 merken zijn een Defibtech AED, Heartsine Samaritan AED 350P en de Philips HeartStart HS1.
Lees meer over wat is een AED
Waarom een reanimatiecursus volgen levens redt:
- Ambulance personeel arriveert vaak buiten de eerste 6 cruciale minuten om.
- De signalen van een hartstilstand herken je van de reanimatiecursus, waardoor je snel kunt handelen.
- Je weet welke stappen je moet uitvoeren nadat je een hartstilstand herkent.
- Je bent in staat een AED te gebruiken of wanneer deze niet (direct) aanwezig is te reanimeren
Wat kan ik verwachten van een reanimatiecursus?
Een reanimatiecursus duurt meestal 3 uren. Je hebt vooraf geen opleiding of cursus nodig om deze af te nemen. Ná het afnemen van de cursus ben je in bezit van een certificaat welke 1 jaar geldig is.
Je kunt privé of via je werkgever een cursus volgen. Vanuit privé spreken we van burgerhulpverlening en werkgerelateerd van bedrijfshulpverlening. Gemiddeld spenderen we het grootste deel van onze dag op het werk door. Logisch dat bedrijfshulpverlening een verplicht onderdeel is voor bedrijven. Omdat je vanuit je werk soms op je eigen locatie aanwezig moet zijn komen wij bij bedrijven op locatie deze cursus geven! Kortom, samen met je collega’s een reanimatiecursus afnemen vanuit je werk. Leerzaam en een fijn idee dat je weet dat je niet de enige bent die tijdens een noodgeval op het werk adequaat kan ingrijpen.
https://www.youtube.com/watch?v=QKT9IoTRWFE
CTA BLOCK
Red levens met een reanimatie cursus!
Ben jij voorbereid?