Wat is een AED (Automatische Externe Defibrillator)?

AED, u heeft ze vast wel eens zien hangen in bijvoorbeeld winkelcentra, sportverenigingen of bij u op het bedrijf. Maar wat is een AED en wat doet het? In dit artikel behandelen we er alles over. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Met een elektrische schok helpt het apparaat het hart op gang. Dit vergroot de overlevingskansen van het slachtoffer. De eerste 6 minuten zijn van levensbelang.


Hoe werkt een AED?

Het is een slim apparaat en verteld de  hulpverlener precies wat hij moet doen. Het apparaat bevat twee elektroden die op een ontblote borstkas geplakt moet worden. Als de elektroden op de juiste plekken zijn geplakt, voert het een hart analyse uit. Vervolgens geeft Automatische Externe Defibrillator aan om te gaan reanimeren of een elektrische schok toe te dienen. Het is belangrijk om het slachtoffer dan niet aan te raken. Het apparaat geeft alleen een schok als dat noodzakelijk is!

Het is hulpmiddel naast het reanimeren, maar vervangt niet het reanimeren. Borstcompressie (hartmassage) en mond-op-mond beademing blijven de eerste stappen tijdens een reanimatie. Als er geen AED in de buurt is, ga dan niet zoeken maar direct aan de slag met het geven 30 borstcompressies en 2 beademingen.


Waar hangt een AED?

In Nederland hangen veel AED’s en dagelijks komen er steeds meer bij. Steeds meer verenigingen, bedrijven en andere instanties zien de noodzaak hier van in. Via de website van het Rode Kruis Externe link ziet u waar in Nederland AED’s hangen.


AED kopen

AED kopen? De kosten voor een AED bedragen tussen de €1.000,00 en €3.000,00. Alle in Nederland verkrijgbare AED’s zijn veilig en betrouwbaar.


AED onderhoud

Een AED heeft niet veel onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om de AED te onderhouden. De afgelopen jaren is gebleken dat er zeer veel AED’s niet inzetbaar zijn, omdat de batterij leeg is, of doordat AED elektroden Externe link uitgedroogd zijn. In 2012 was dat zelfs het geval bij meer dan 20% van alle gecontroleerde AED’s! Via uw leverancier kunt u een servicecontract afsluiten. Uw leverancier controleert dan jaarlijks de batterijen en de pads. Zo bent u verzekerd dat het in nood altijd werkt.

 

AED cursus

Fabrikanten proberen de AED’s zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je wilt niet bij een inzet nog moeten uitzoeken hoe het werkt. Het is fijn om van te voren de AED eens goed te bekijken en er mee te oefenen. 101BHV.nl heeft verschillende ‘AED-trainers’ om dat te demonstreren. Dit kan tijdens een cursus reanimatie en AED.


AED merken

Cardiac science
CardiAid
Defibtech
HeartSine
– Medtronic
Philips
Primedic
Schiller
Zoll
– SaverOne
Aivia