De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft naar aanleiding van onderzoek en nieuwe inzichten, de adviezen voor eerste hulpregels bij brandwonden aangepast. In tegenstelling tot het oude advies, wordt nu geadviseerd om direct alle kleding en een luier uit te doen en om sieraden te verwijderen.
De Eerste Hulp-regels bij brandwonden die tot nu toe algemeen gehanteerd werden, zijn in 2003 opgesteld naar aanleiding van de Volendamramp. Deze regels zijn gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur. Helaas komen hete vloeistof verbrandingen nu erg vaak voor. Vooral bij kleine kinderen. Dr. Sonja Scholten: “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het mis gaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan: Koel een brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit!”
Goed koelen en kleding verwijderen
Eerst water, de rest komt later, blijft het credo. In de praktijk blijkt echter dat er niet altijd adequaat gekoeld wordt, omdat de juiste locatie van de brandwond door de kleding niet zichtbaar is. Bovendien houdt niet verwijderde kleding en een luier de warmte langer vast, waardoor het proces van verbranding door kan gaan. “Omdat koelen en het uittrekken van de kleding bij voorkeur tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden, zijn deze twee regels samengevoegd.’’, aldus dr. Sonja Scholten.
Dek de wond af met huishoudfolie en houd de patiënt warm
Dr. Sonja Scholten: ‘’Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht. Ook is het belangrijk om het slachtoffer warm te houden met een deken, want onderkoeling heeft een negatieve invloed op de wondgenezing.’’
Eerste Hulp-regels 2018
De wijziging van de Eerste Hulp-regels aan de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende regels:
- Koel de brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater
en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! - Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
- Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband
of een schone doek. - Smeer niets op de brandwond.
- Houd het slachtoffer warm met een deken.
- Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
- Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.
Voor de nieuwe eerste hulp regels is recent brandwondenonderzoek en de in 2015 vastgestelde richtlijn ‘Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum’ gebruikt. Aangevuld met de dagelijkse ervaring van de medisch professionals in de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam).
CTA BLOCK