Tips wat je moet doen bij verslikking

Er zijn een aantal verschillende verslikkingen. Wanneer het slachtoffer nog hoorbaar kan hoesten, hoeft het hoesten alleen aangemoedigd te worden. Wanneer de verslikking ernstig wordt dan zijn er eerste hulp handelingen nodig. Wanneer er ernstige verslikking is, dan geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn. Hij/zij grijpt mogelijk naar de keel, kan niet praten of hoorbaar hoesten, is in paniek, probeert adem te halen dit kan soms een gierend geluid geven. Hieronder een aantal tips wat je moet doen bij een verslikking.
 


 

Wat moet je doen bij verslikking?

Het kan altijd en overal gebeuren. Je stopt een snoepje in je mond maar deze valt zo verkeerd, dat je er bijna van stikt. Je kunt het snoepje niet meer zelfstandig naar boven krijgen. Wanneer er een verslikking zich voordoet, stoot dan met de onderkant van je hand tussen de schouderbladen van het slachtoffer, ondersteun hierbij de borstkas. Zorgt dit niet voor het gewenste effect? Voor dan de heimlich maneuver uit.

 

Heimlich maneuver

  • Ga achter het slachtoffer staan, sla beide armen om de buik van het slachtoffer en bal één hand tot een vuist. Buig het slachtoffer naar voor.
  • Plaats de de vuist halverwege tussen de navel en het begin van het borstbeen. Pak de eigen vuist met de andere hand beet en druk krachtig en snel de vuist in de buik en licht omhoog. De plotselinge samendrukking van de buik zal de lucht uit de longen van het slachtoffer drukken en zo de blokkade mogelijk uit de luchtpijp verwijderen. Herhaal deze handeling maximaal 5 keer tot het obstakel loslaat.
  • Indien het slachtoffer buiten bewustzijn is, wordt het slachtoffer op de rug neergelegd, het hoofd zijdelings gedraaid en de muis van één hand op hetzelfde punt als hierboven genoemd is, geplaatst. De hulpverlener drukt vervolgens krachtig en snel de hand in de buik en omhoog in de richting van het borstbeen. Verwijder eventuele objecten en slijm uit de mond van het slachtoffer.

Bel bij twijfel of levensbedreigende situaties altijd 1-1-2.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.

Cursus eerste hulp

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *