Oorzaken en symptomen van flauwvallen

Flauwvallen komt regelmatig voor en is daarom ook onderdeel van een EHBO of BHV cursus. Het flauwvallen komt voornamelijk voor wanneer er minder bloed door de hersenen stroomt. Hierdoor kun je niet meer blijven staan terwijl er binnen korte tijd weer een herstel optreedt. Uit onderzoek is gebleven dat bijna 50% van alle mensen wel eens is flauwgevallen.
 
Raadpleeg bij twijfel altijd een (huis)arts of ga naar de spoedeisende eerste hulp.

 


 

Eerste hulp bij flauwvallen

Wat moet je doen als iemand is flauw gevallen? Lees het hier in 10 stappen.

 1. Help het slachtoffer plat op de grond te gaan liggen.
 2. Maak knellende en warme kleding los (niet alleen rond de nek maar ook riemen en dergelijke.
 3. Leg de benen iets omhoog.
 4. Zorg voor frisse lucht.
 5. Stel het slachtoffer gerust.
 6. Na ongeveer 10 minuten mag het slachtoffer rustig in zitstand komen.
 7. Gaat dit niet goed vraag hem dan om terug te gaan liggen voor weer 5-10 minuten
 8. Gaat overeind komen goed dan mag je hem wat drinken aanbieden
 9. Laat het slachtoffer zelf glas of beker naar de mond brengen. Gaat dit erg trillerig wacht dan nog even. De kans is groot dat het slachtoffer zich zal verslikken
 10. Gaat ook het drinken goed dan kan het slachtoffer verder overeind komen

 

Oorzaken van flauwvallen

Door kortdurend zuurstofgebrek in de hersenen wordt er minder bloed aangevoerd naar de hersenen. Dit kan door een aantal aspecten komen. Vaak valt iemand flauw bij een schrikreactie, emotie of angst.
Bijvoorbeeld bij het zien van een ongeval, het zien van een idool of wanneer iemand bloed ziet. Hierdoor wordt er in het zenuwstelsel iets overactief. Dit zorgt voor het vertragen van de hartfrequentie, daardoor daalt de bloeddruk en krijgen de hersenen minder bloed.
 
flauwvallen
 

Flauwvallen door te snel opstaan

Voornamelijk bij ouderen en mensen die een bepaalde medicatie gebruiken, is de kans aanwezig dat diegene flauwvalt doordat hij of zij te snel opstaat. Dit komt omdat er dan een plotselinge daling in de bloeddruk optreedt. Bij jongeren en mensen die geen medicatie slikken zorgt de “baroreflex” voor een prikkel aan het hart, hier door gaat het hart extra bloed door het lichaam pompen waardoor de bloeddruk weer op peil komt. De baroreflex kan afnemen bij hogere leeftijd, diabetes of door het gebruik van medicijnen. Daarnaast is het ook mogelijk bij uitdroging of shock.
 


 

Andere oorzaken

Er zijn een aantal andere mogelijkheden die er voor kunnen zorgen dat iemand flauwvalt, het is altijd lastig om vast te stellen wat de oorzaak is. Raadpleeg bij twijfel altijd een (huis)arts of ga naar de spoedeisende eerste hulp.

 • Een hartritmestoornis. Een hartritmestoornis kan er voor zorgen dat er onvoldoende bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Het slachtoffer voelt dit niet aankomen en kan dus ineens flauwvallen.
 • Een epileptische aanval. Wanneer dit gebeurt, dan gaat het vaak niet alleen om flauwvallen maar ook gepaard met een aantal trekkingen, dit kan soms een tongbeet of urineverlies zijn. Het slachtoffer kan dit soms aanvoelen. Bij een epileptische aanval komt het vaak voor dat dit wat langer duurt doordat het slachtoffer niet alleen flauwvalt maar daarna ook nog last heeft van verwardheid.
 • Hittecollaps. Dit komt vaak voor wanneer het erg warm is. Er komt te weinig bloedtoevoer door extreme vaatverwijding.
  Voor de bovenstaande oorzaken is, in tegenstelling tot een “normale” oorzaak vaak wel professionele hulp nodig.

 

Klachten en symptomen flauwvallen

Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte. Er zijn een aantal symptomen voor een dreigende flauwte:

 • Duizeligheid of licht in het hoofd
 • Bleek in het gezicht
 • Erg zweten
 • Slome hartslag
 • Zwak in de benen waardoor het slachtoffer niet kan blijven staan
 • Misselijkheid

 


 

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

9 reacties op “Oorzaken en symptomen van flauwvallen

 1. Isa op

  Ik kon niks meer zien toen ik flauw viel het werd helemaal zwart voor mijn ogen en toe werkt ik opeens wakker op de grond dus dat is wel eng vind ik

  Beantwoorden
 2. Kay op

  Toen ik flauw viel kwam ik net onder de douche vandaan. mijn hard begon heel snel te kloppen en ik werd zwart voor mn ogen. Toen voelde ik mijn hard 2 keer heel langzaam kloppen en daarna niet meer. Kort daarna storte ik in. Ik had me vast gehouden aan het kastje en die omgegooit toen ik viel. Ik hoorde vaag nog alle vlessen en dergelijke vallen. Ik kwam weer bij bewust zijn toen mijn vader onderaan de trap aan het roepen was. Niet wetende wat er gebeurt was ben ik recht op gaan zitten en heb ik mijn vader antwoord gegeven. Ik stond kort daarna op om naar mijn kamer te lopen. Ik heb nog 3 keer een snel kloppend hart gehad waarbij ik duizelig werd. De volgende dag vond ik het best spannend om weer te gaan douchen maar heb nu nergens last meer van

  Beantwoorden
 3. Francis op

  Beste Kay,

  Bij een dergelijke reactie is het verstandig de huisarts te raadplegen.
  Het is belangrijk om uit te zoeken of het een flauwte is geweest of dat er wellicht sprake is van een circulatiestoornis. Dit omdat je schrijft over een versnelde hartslag en duizelig worden.
  Dat zijn redenen om een afspraak te maken bij de huisarts.

  groeten,

  Fran

  Beantwoorden
 4. Kitty op

  Bij mij kwam het door te zware pijnstillers 3 verschillende soorten pfffffff, ik ben daar na ongeveer drie weken mee gestopt en ben ik niet meer gevallen, Het was wel een heel nare ervaring, zag bond en blauw en een paar flinke wonden op handen , benen en rug gelukkig na al die vallen niets gebroken.

  Beantwoorden
 5. Lamers T.p. op

  ik heb het dreigen flauwvallen. wSlaap al jaren slecht blokken van ca. 2 uur op en af. nu sinds paar weken ( op dit moment heftig) als ik wakker wordt, na een paar minuten aan eethoek te hebben gezeten, valt/ zakt mijn hoofd en dan wordt ’t zwart, kom met schrik bij, dit is vandaag wel heel erg, voel me enorm zwak als longpatiente.
  wat kan ik doen.?????
  mvg Oma Thea

  Beantwoorden
 6. Dennis op

  Ik kwam met de fiets van de sportschool vandaan richting huis. Halverwege voelde ik me duizelig en alles begon te draaien. Ik besloot om van mijn fiets af te stappen en te focussen op een bepaalde punt zodat het misschien weer normaal zou worden. Ik had er wel eens vaker last van, dus zou dit ook wel meevallen. Niets was minder waar..! Ik weet nog dat ik mijn gezicht voelde trekken, en voor ik het wist, werd ik wakker in de ambulance met broeders om mij heen. Het voelde voor mij alsof er een stukje film was uitgeknipt. Paar dagen na ontslag uit het ziekenhuis heb ik de mensen gesproken die op mijn fiets hadden gelet en mij hadden gevonden tijdens de aanval. Zij vertelde mij dat ik raar begon te draaien met mijn hoofd, en op de grond lag te shaken. Door de val was ik op mijn sporttas gevallen. Daarin had ik een bidon en een pot creatine. Door die val heb ik nu twee gekneusde ribben en heb ik op mijn tong gebeten. Het is nu een week verder, en elke dag denk ik er nog aan. Het heeft mij beangstigend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *