Oorzaken en symptomen van flauwvallen

Flauwvallen komt regelmatig voor en is daarom ook bekend bij de BHV’ers/eerste hulpverleners. Het flauwvallen komt voornamelijk voor wanneer er minder bloed door de hersenen stroomt. Hierdoor kun je niet meer blijven staan terwijl er binnen korte tijd weer een herstel optreedt. Uit onderzoek is gebleven dat bijna 50% van alle mensen wel eens is flauwgevallen.

 

Oorzaken van flauwvallen

Door kortdurend zuurstofgebrek in de hersenen wordt er minder bloed aangevoerd naar de hersenen. Dit kan door een aantal aspecten komen. Vaak valt iemand flauw bij een schrikreactie, emotie of angst. Bijvoorbeeld bij het zien van een ongeval, het zien van een idool of wanneer iemand bloed ziet. Hierdoor wordt er in het zenuwstelsel iets overactief. Dit zorgt voor het vertragen van de hartfrequentie, daardoor daalt de bloeddruk en krijgen de hersenen minder bloed.

 

Flauwvallen door te snel opstaan

Voornamelijk bij ouderen en mensen die een bepaalde medicatie gebruiken, is de kans aanwezig dat diegene flauwvalt doordat hij of zij te snel opstaat. Dit komt omdat er dan een plotselinge daling in de bloeddruk optreedt. Bij jongeren en mensen die geen medicatie slikken zorgt de “baroreflex” voor een prikkel aan het hart, hier door gaat het hart extra bloed door het lichaam pompen waardoor de bloeddruk weer op peil komt. De baroreflex kan afnemen bij hogere leeftijd, diabetes of door het gebruik van medicijnen. Daarnaast is het ook mogelijk bij uitdroging of shock.

 

Andere oorzaken

Er zijn een aantal andere mogelijkheden die er voor kunnen zorgen dat iemand flauwvalt, het is altijd lastig om vast te stellen wat de oorzaak is. 101BHV.nl heeft een aantal oorzaken op een rijtje gezet:
– Een hartritmestoornis. Een hartritmestoornis kan er voor zorgen dat er onvoldoende bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Het slachtoffer voelt dit niet aankomen en kan dus ineens flauwvallen.
– Een epileptische aanval. Wanneer dit gebeurt, dan gaat het vaak niet alleen om flauwvallen maar ook gepaard met een aantal trekkingen, dit kan soms een tongbeet of urineverlies zijn. Het slachtoffer kan dit soms aanvoelen. Bij een epileptische aanval komt het vaak voor dat dit wat langer duurt doordat het slachtoffer niet alleen flauwvalt maar daarna ook nog last heeft van verwardheid.
– Hittecollaps. Dit komt vaak voor wanneer het erg warm is. Er komt te weinig bloedtoevoer door extreme vaatverwijding.
Voor de bovenstaande oorzaken is, in tegenstelling tot een “normale” oorzaak vaak wel professionele hulp nodig.

 

Klachten en symptomen flauwvallen

Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte. Er zijn een aantal symptomen voor een dreigende flauwte:
– Duizeligheid of licht in het hoofd
– Bleek in het gezicht
– Erg zweten
– Slome hartslag
– Zwak in de benen waardoor het slachtoffer niet kan blijven staan
– Misselijkheid