Omgaan met tropische temperaturen

Als het in Nederland warmer is dan 25 graden, dan noemen we het voor Nederlandse begrippen tropische temperaturen. Hoewel de tropische temperaturen voor veel mensen heerlijk is, zijn er ook mensen die last krijgen van de hitte. Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op hitte. Daarom staan hieronder een aantal bruikbare tips tegen tropische temperaturen.

 

Preventie
– Drink voldoende (water)
– Vermijd inspanning (voornamelijk tussen 12.00 uur en 16.00 uur)
– Blijf uit de hitte (blijf binnen of draag een zonnebril, hoed, etc.)
– Zorg voor koelte (leg bijvoorbeeld een koel washandje in de nek)

 

Oververhitting
Wanneer iemand last heeft van oververhitting, kan het zijn dat diegene pijn in spieren heeft van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn hevig transpireren, hoofdpijn en misselijkheid in combinatie met roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting).

 

Wat te doen bij oververhitting
– Breng het slachtoffer van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid / stoornis in het bewustzijn niet laten drinken.
– Koel een pijnlijke spier. Geef zo mogelijk voorzichtig tegenrek bij spierkramp.
– Direct starten met geleidelijk koelen bij oververhitting in tegenstelling tot hitteberoerte.

 

Hitte en ouderen
Voor ouderen kan tropische temperaturen in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Tijdens een hittegolf sterven er in Nederland 1.000 mensen extra. Veel ouderen kunnen niet meer goed transpireren en dat is nodig om af te koelen. Ouderen die last hebben van minder weerstand door hart- of longaandoeningen moeten voortdurend gekoeld worden en net als alle andere mensen veel drinken. Minstens 2 liter water per dag.

 

Extra tips voor verkoeling
– Gebruik een ventilator.
– Katoenen of linnen zorgt voor een betere afvoer van hitte.
– Neem een opblaasbare zwembad voor in de tuin.
– Gebruik een voetenbadje.
– Neem altijd een fles water mee als u buiten bent of weg gaat.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *