Wanneer iemand is vergiftigd, is dit vaak moeilijk vast te stellen. Gassen en dampen kunnen vooral gevaarlijk zijn voor hulpverleners en omstanders. Koolmonoxide is bijvoorbeeld kleurloos en reukloos, dit zorgt voor extra gevaarlijke situaties. Wanneer iemand vergiftigd is, is dit vaak alleen te merken en te herkennen door hoofdpijn, misselijkheid, braken, spier slapte of bewusteloosheid van het slachtoffer. Daarnaast is het mogelijk dat er bijtende of chemische stoffen op de huid zitten. Dit kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken met gevolgen voor de belangrijke organen. Ook kunnen deze stoffen er voor zorgen dat er brandwonden ontstaan. Zorg er daarom voor dat je nooit met dit soort stoffen in aanraking komt.
Meest voorkomende vergiftigingen
De meeste vergiftigingen worden veroorzaakt door huishoudproducten en medicijnen. Bij kleine kinderen wordt ongeveer veertig procent van de vergiftiging veroorzaakt door medicijnen. Zorg er voor dat medicijnen en schoonmaakmiddelen in veilige verpakkingen zitten en op een voor kinderen onbereikbare plek te bewaren.
Vergiftigd? Hier de behandeling en ontgifting
De stofwisseling heeft een graat aantal mechanismen om schadelijke stoffen af te breken of uit te scheiden. In veel gevallen is het door genezing voldoende om verdere inname van de schadelijke stof te stoppen en het lichaam de rest van het werk te laten doen. Soms is het toch nodig om een tegengif of antidotum de verwijdering van het gif uit het lichaam versneld of mogelijk gemaakt worden, ga hiervoor langs bij je huisarts.
CTA BLOCK