Baby’s vaker slachtoffer door hete thee

Nederlandse Brandwondencentra zien een stijging in het aantal jonge slachtoffers van 0-4 jaar die brandwonden oplopen door ongelukken met hete thee. De stijging van het aantal ongevallen begint bij baby’s van zeven maanden oud die in staat zijn om voorwerpen vast te grijpen of andere bewegingen maken waardoor er ongelukken ontstaan met bijvoorbeeld hete thee of koffie.

 

Als een baby een bewegend voorwerp kan grijpen of zelfstandig kan gaan zitten of staan verhoogt dit het risico op ongevallen met hete thee of koffie aanzienlijk. Jaarlijks worden er ruim 200 kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum na ongeval met een kopje hete thee of koffie. Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk: ‘’Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.’’

 

Kijk kritisch naar het gedrag van uw kind

Belangrijk is dus om de ontwikkeling van een kind goed in de gaten te houden. De Brandwonden Stichting adviseert ouders van jonge kinderen dan ook: kijk kritisch naar het gedrag van uw kind. Volg hierbij het stappenplan:
Stap 1: wat kan uw kind al wel en misschien nog nét niet? Denk hierbij aan het vastgrijpen van voorwerpen en het zelfstandig zitten of staan.

Stap 2: kan uw kind hierdoor bij hete vloeistoffen? Bijvoorbeeld bij een kop thee of een pot koffie op de salontafel of het snoer van de waterkoker in de keuken.

Stap 3: onderneem actie. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met uw kind op schoot en zet kopjes en kannen buiten bereik van kinderen. Lees meer tips voor het voorkomen van brandwonden.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *