Recordaantal BBQ-slachtoffers

Er is een meting gedaan bij de drie Nederlandse brandwondencentra en er zijn van 1 april tot en met het laatste weekend van juli al 41 BBQ-slachtoffers opgenomen. In alle gevallen waren er brandbare vloeistoffen in combinatie met barbecueën of een vuurkorf de oorzaak. Dit is een alarmerend aantal! Dit komt niet alleen omdat dit het topje van de ijsberg is. Daarom zal het aantal BBQ-slachtoffers nog flink stijgen in de komende weken. Hier lees je alvast tips voor veilig barbecueën.

 

BBQ-slachtoffers

Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in een Nederlandse brandwondencentra, is 10,2% gerelateerd aan vloeibare brandbare stoffen zoals spiritus, benzine of ethanol. De piekdagen in deze aantallen is in de zomer (het BBQ weer) en in de wintermaanden, dan wordt er namelijk  veel gebruik gemaakt van ethanol bij feestdagen. Dit betekent dat er 89 mensen elk jaar zulke brandwonden oplopen, dat zij moeten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd brandwondencentrum. De behandeling hiervan kan weken duren, daarnaast gaan de littekens die ze er aan over houden nooit meer weg.

 

Het gaat nog vaker mis..

De 89 BBQ-slachtoffers vormen slechts een klein deel, dit zijn namelijk alleen de slachtoffers die te maken hebben met tweede- of derdegraads brandwonden. De spoedeisende hulpafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen zien jaarlijks ook nog eens 320 mensen met lichtere brandwonden door vloeibare brandbare stoffen.

 

Hoe gaat zoiets dan mis?

Voornamelijk onder jongeren wordt het volgende gezegd: “Geef mij die spiritus fles maar! Ik weet precies hoe zoiets moet!” Maar dit is complete onzin.. Brandbare stoffen zijn namelijk nooit 100% veilig te gebruiken. Dit komt omdat bij alle vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, ethanol, benzine en lampenolie bij het openen altijd een gaswolk vrijkomt die in de lucht blijft hangen. Deze gaswolk is groot! Een vonkje in de gaswolk is genoeg voor een steekvlam die meters lang kan zijn. Het beste wat je kunt gebruiken om een barbecue aan te maken is met aanmaakblokjes.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *