Tips voor veilig barbecueën

Tijdens de zomer gaan we massaal barbecueën. Barbecueën doen we omdat om buiten heerlijk te eten en natuurlijk voor de gezelligheid. Om er voor te zorgen dat het gezellig blijft, staat veiligheid voorop. Zo’n 200 keer per jaar verbrandt iemand ernstig door een ongeluk met barbecueën. Veilig barbecueën begint met een goede voorbereiding. 101BHV.nl heeft een aantal tips opgesteld hoe je veilig kunt barbecuen.

 

Veilig barbecueën

– Zorg ervoor dat je geen loshangende of wijde kleding aan hebt.
– Spuit nooit aanmaakvloeistof op kolen die al aan het gloeien zijn.
– Zorg er voor dat er geen spelende kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
– Plaats bij een gas barbecue nooit de gasfles onder de barbecue maar er naast.
– Wanneer het barbecueën is afgelopen, zorg er dan voor dat je de gasfles nogmaals controleert.
– Houdt een bak/fles water bij de hand om het vuur te doven.

 

BBQ aanmaken

Voordat je begint met het aanmaken van de barbecue, zorg er voor dat de BBQ schoon is. Plaats de barbecue niet onder overhangende takken, luifels en andere brandbare materialen in de omgeving.

 

Houtshoolbarbecue

– Het is aan te raden om een houtskoolbarbecue aan te steken met aanmaakblokjes.
– Leg een laag houtskool of briketten onderin.
– Leg een aantal aanmaakblokjes op de houtskool of briketten en steek de aanmaakblokjes aan.
– Zodra de aanmaakblokjes goed branden, nog een laag houtskool of briketten erop.
– Het duurt +/- 30 minuten dat de barbecue op temperatuur is.
– Gebruik geen bezine of spiritus!

 

Gasbarbecue

– Gebruik alleen gas van een officieel en erkende verkooppunt.
– Zet geen brandbare ontstekingen in de buurt van een gasfles.

 

Electrische barbecue

– Zorg er voor dat niemand kan struikelen over de stroomkabel.
– Let goed op voor kortsluiting.
– Gebruik degelijk gereedschap voor het omkeren van vlees.

 

UPDATE: 31 juli 2014
– NOS: ‘Meer dan 40 barbecue gewonden’
– RTV Noord: ‘Mooie zomer eist BBQ-slachtoffers’