Verzekeraars keren niet zomaar meer uit

Branden bij bedrijven veroorzaken vaak grote schade. De schade loopt vaak in de miljoenen. Vanaf januari dit jaar zijn verzekeraars strenger om uit te keren. Verzekeraars willen vaker gebruik maken van het recht de schade te verhalen op bedrijven die de veiligheidsvoorschriften hebben overtreden of nalatig zijn geweest.

 

BHV verplicht

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de werkgevers in het MKB niet weten dat bedrijfshulpverlening (BHV) verplicht is.  Artikel 15 van de Arbowet Externe link staat dat BHV verplicht is voor werkgevers. Ondanks dat deze verplichting niet heel conctreet is, kun je uit de wettekst wel afleiden aan welke voorwaarden de BHV organisatie aan moet voldoen.

– het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
– het bestrijden van brand;
– het beperken van de gevolgen van ongevallen;
– het evacueren van alle werknemers, klanten, bezoekers in geval van nood.

 

Hoeveel BHV’ers

Veel werkgevers vragen zich af hoeveel BHV’ers het bedrijf nodig moet zijn. Een veel voorkomende misvatting is dat het aantal BHV’ers gebaseerd is op het aantal werknemers. Het aantal BHV’ers wordt gebaseerd op veel meer risico’s en gaat dieper dan alleen het aantal werknemers. Het is niet wettelijk vastgelegd hoeveel BHV’ers een bedrijf moet hebben. Op basis van een RI&E (staat Risico Inventarisatie & Evaluatie) wordt in kaart gebracht wat alle risico’s zijn. De basis is om voldoende BHV’ers te hebben. Dus ook in geval van vakantieperiode, ziekte, overwerken, ploegendiensten of wanneer je met parttimers werkt. Er moet altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn om te kunnen handelen tijdens brand, ontruiming en EHBO.

 

Voorkom een boete

Ondanks verzekeraars minder snel zullen uitkeren na een incident als de BHV niet in orde is, is het wettelijk verplicht om een goede BHV organisatie te hebben. In de praktijk komt het voor dat vaak in vakantieperiode’s onvoldoende BHV’ers aanwezig zijn. De boete voor het ontbreken van een BHV’er levert een boeten op van €3.000,- die op kan lopen tot €9.000,-.

 

BHV cursus volgen

101BHV.nl organiseert elke maand in elke provincie een BHV cursus. Je kunt een BHV cursus in Groningen volgen tot aan Maastricht en alles wat daar tussen zit. De locaties zijn goed bereikbaar met zowel auto als openbaar vervoer. Inschrijven is heel eenvoudig!

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *