Ontruimen moet je blijven oefenen

Ieder bedrijf is verplicht bedrijfshulpverleners in huis te hebben. Deze mensen hebben een BHV cursus gevolgd en weten in geval van brand of andere calamiteiten precies wat ze moeten doen en hoe ze slachtoffers kunnen helpen. Om in geval van nood adequaat en snel te kunnen reageren, is het belangrijk dat niet alleen de BHV’ers precies weten wat ze te doen staat, maar ook de rest van het personeel. Daarom moet er met regelmaat geoefend worden. Met name het oefenen van een ontruiming kan veel paniek en gewonden schelen.

bhv-ontruiming

 

Ken je weg

Ga je een ontruiming oefenen, dan zal het je als eerste opvallen, dat niet iedereen de juiste vluchtroute kent. De vluchtroute is namelijk in de meeste gevallen heel anders dan de normale weg naar de in- en uitgang. Bovendien zijn er restricties aan bijvoorbeeld het gebruik van een lift in het geval van brand of rookontwikkeling. Omdat het voor veel mensen een routine is geworden, hoe ze het gebouw binnenkomen en verlaten, zullen zij in een panieksituatie automatisch een voor hen bekende weg volgen. Het doel van de ontruimingsoefening is dan ook dat iedereen de juiste weg leert kennen.

 

Help je medemens

Het is van belang dat iedereen zich realiseert dat mensen in een gevaarlijke situatie, zoals een brand of een chemisch ongeluk, anders zullen reageren dan wanneer ze rustig zijn en alle tijd hebben. Bij een ontruimingsoefening zal je geneigd zijn misschien snel nog even je jas of tas te pakken, maar als er echt een noodsituatie is, heb je daar absoluut geen tijd voor. Ook denken mensen vaak dat iedereen zichzelf wel kan of moet redden, maar dat hoeft in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Bij een oefening kun je leren wat de veiligste manier is om jezelf en je medemens te helpen.

 

Voor ieder bedrijf het juiste plan

Niet ieder bedrijf heeft met dezelfde risico’s te maken en daarom moet een ontruimingsplan altijd op de specifieke situatie zijn afgestemd. Als er brand ontstaat bij een chemieconcern gelden heel andere prioriteiten dan bij een brand in een verzorgingstehuis. Wie er in actie moet komen en wat er moet gebeuren, moet nauwkeurig in het vluchtplan beschreven staan en door alle betrokkenen worden geoefend. Als je alle stappen die bij een ontruiming komen kijken al eens doorlopen hebt, kost het je minder moeite in geval van nood de juiste acties te ondernemen.

 

Blijf oefenen

Ook als je ontruimingsplan in orde is en je denkt dat er niets is veranderd, is het toch belangrijk om een ontruiming te blijven oefenen. Juist dan zullen kleine wijzigingen in de situatie aan het licht komen en kun je er tijdig naar handelen. Houd je plan dus up to date en kom niet voor verrassingen te staan op het moment dat je echt geen verrassingen kunt gebruiken.


Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus over brand en ontruiming of een BHV cursus.

Cursus brand en ontruiming

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *