Vluchtplan maken; waar moet je op letten

Tijdens calamiteiten is de kans zeer groot dat er paniek en chaos ontstaat. Een goede BHV’er kan zichzelf onderscheiden door de hectische situatie onder controle te houden. Hij/zij is namelijk getraind om kalm te blijven en heeft de juiste kennis om correct te handelen voor een snelle en veilige ontruiming van het gebouw.

vluchtplan-maken

Vluchtplan is een belangrijk hulpmiddel voor een BHV’er

Een vluchtplan is een vooraf opgestelde ontruimingsplan om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk in veiligheid word gebracht. Je maakt met een vluchtplan diverse afspraken voor alle betrokkenen, en deze afspraken voer je dan gezamenlijk uit bij een calamiteit (bijvoorbeeld brand).

Hieronder vindt u enkele belangrijke punten om op te letten bij het opstellen van een vluchtplan.

1. Verdeel concreet de taken
Niet alleen de BHV’er is verantwoordelijk voor een goede afloop, iedereen kan daarbij een handje helpen. Daarnaast is het belangrijk dat alle betrokkenen een taak heeft, daardoor verkleint de kans dat ze in paniek raken aangezien ze een houvast hebben.
2. Leg een vluchtroute vast
Bij het vastleggen van een vluchtroute is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze van boven naar beneden loopt (door rook). Ook moet u erop letten dat er geen belemmeringen zijn. De vluchtroute moet een vrije doortocht hebben voor een vlotte ontruiming.

3. Oefen het plan
Het oefenen van uw vluchtplan brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste komen de betrokkenen dan niet voor eventuele verrassingen te staan, en ten tweede legt het eventuele fouten van de vluchtplan bloot.

 

Ontruimingsplattegrond

Een vluchtplan is niet compleet zonder een ontruimingsplattegrond. Een ontruimingsplattegrond is een plattegrond van uw gebouw met daarop bijbehorende pictogrammen die de locaties van alle nooduitgangen en andere BHV hulpmiddelen tonen. Naast de pictogrammen wordt er op een ontruimingsplattegrond ook meerdere vluchtroutes uitgestippeld.

 

Veiligheidsnormen van een ontruimingsplattegrond

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u ontruimingsplattegrond voldoet aan de meest recentelijke veiligheidsnormen. De veiligheidsnormen verzekeren u ervan dat de pictogrammen internationaal erkend zijn.

 

Moet ik een vluchtplan hebben

Als uw gebouw wettelijk verplicht is om een brandmeldinstallatie te hebben dan moet het ook een vluchtplan hebben. Voor kantoren geldt: als het pand groter is dan 500 m2 en/of meer dan 1 bouwlaag heeft, dan moet het gebouw voorzien zijn van een brandmeldinstallatie en vluchtplan. Niet alleen een vluchtplan is verplicht maar heeft u ook al gedacht aan een RI&E en BHV plan? Ook dit is voor elke werkgever verplicht om vastgelegd te hebben. Wij kunnen u daarbij helpen!

Voor kleinere panden is het dus niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Een vluchtplan, evenals de juiste BHV hulpmiddelen, kan het verschil maken tussen een ernstige bedrijfsongeval of een goed einde zonder enige slachtoffers. Het is vaak aan BHV’ers om dit vluchtplan te bewerkstelligen.

Geschreven door

Rick Boelens Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

Een reactie op “Vluchtplan maken; waar moet je op letten

  1. F. Lim op

    Geachte heer/mevrouw,

    Graag offerte voor vluchtplan/ontruimingsplattegrond en ontruimingsplan van ons bedrijf.

    Met vriendelijke groet,
    Florence Lim

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *